Foradia ajualcoitel

El col·lapse de la societat industrial com a eina de canvi

mirada al món per Ester Jordà

Vivim les primeres etapes d’un canvi civilitzatori de grans proporcions. En este procés, viurem la fallida del capitalisme global, un alça dels conflictes pel control dels recursos i una forta reconfiguració de l’Estat o una “reruralització” social. I, tingam-ho clar, este ‘decreixement’, ‘post-creixement’ o ‘col·lapse’ de la civilització industrial és inevitable.

Però esta inevitabilitat no significa que el futur siga negre. Dins del camp de possibilitats que tinguem, la reconfiguració dels ecosistemes i les societats humanes dependrà en gran manera del que fem ara. És més, el col·lapse brindarà oportunitats inèdites per a l’articulació de societats més justes, solidàries i sostenibles, clar que també oferirà la part contrària. Per exemple, un sistema energètic basat en fonts d’accés universals com són les renovables, una tecnologia més senzilla, societats més fàcilment gestionables democràticament ja que seran més xicotetes o un teixit social més dens perquè la supervivència passarà pel col·lectiu. Així que, hi ha esperança. I estes esperances seran més fàcils de realitzarquant menys degradació social i ambiental es produïsca. En este sentit, com més prompte millor es posen en marxa mesures acords amb els nous contextos, majors seran les possibilitats de limitar esta degradació.

Aquells de vosaltres que ja haveu llegit sobre açó ja sabreu de sobra els escenaris més factibles del canvi climàtic i de la restricció energètica i material com són el possible auge de nous feixismes, o el probable increment de la població en condicions de misèria.

No obstant això, la por és un potent sentiment desmobilitzador, perquè sol induir a buscar la seguretat en l’absència de canvis. A més, una societat poregosa és insegura de si mateixa, per la qual cosa rendix molt per davall de les seues possibilitats. En ella, es bloqueja la visió de parts de la realitat especialment molestes, però fonamentals per a afrontar els problemes. Així, només les societats que aconseguisquen controlar la por seran capaços d’encarar de forma emancipadora el futur, les altres correran el risc de buscar taules de salvació en opcions autoritàries.

Per tant, cal començar a preparar-nos per a viure este canvi de sistema. Posar-se alerta davant les ‘fake news’, les notícies falses que inciten a l’odi, i lluitar contra elles. Esta generació viurà un gran canvi, està a les nostres mans aprofitar-lo per construir una nova societat i millor.

Font: Ester Jordà, @soc_arcaris./


ajuntalcoi

ajualcoiturisme

artacasamuntany

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *