foradia camaraalcoi

MUA: El Museu de la Universitat d’Alacant. Referent cultural de les nostres comarques

El MUA ha consolidat la seua posició com a plataforma i altaveu per a la reflexió artística, el diàleg i la investigació entorn de la creació plàstica més recent • Les exposicions de la Càtedra d’Art Contemporani Antoni Miró visibilitzen el compromís del MUA amb la creació artística contemporània.

Inaugurat el 1999, el Museu de la Universitat d’Alacant (MUA) constitueix un projecte capdavanter dins de l’àmbit universitari espanyol per la innovadora concepció arquitectònica i per la proposta museogràfica que ofereix, basada en l’alternança d’exposicions temporals de caire científic, artístic i patrimonial. Durant aquests anys el MUA s’ha convertit també en un espai de dinamització cultural, aprenentatge i trobada que ha permès aproximar la innovació i experimentació pròpia de l’esfera universitària i de l’art contemporani a tota la societat. Així, el museu s’ha convertit en un agent socialitzador, de difusió de la cultura i del coneixement científic, així com d’un vehicle d’activació de la vida cultural de les nostres comarques.

En aquest sentit de promoure i difondre la cultura i el Museu entre la ciutadania, el MUA organitza cada any diverses activitats adreçades a tots els públics, com ara la campanya Els Diumenges al MUA (enfocada per a tota la família), els actes de celebració del DIM (Dia Internacional dels Museus, al maig) o la celebració de la Nit en Blanc del Museu, al mes de juliol. A més, i centrant-nos en la vessant formativa dels més joves, el MUA s’ha convertit en un centre de referència per a la comunitat educativa del nostre àmbit geogràfic, que participa activament en els tallers didàctics i visites dinamitzades proposades entorn de la col·lecció permanent i les exposicions temporals. Propiciar un acostament cognitiu i emotiu a l’objecte artístic i fomentar la participació, la creativitat, l’experimentació i el respecte cap a qualsevol manifestació artística, és el gran repte de l’Àrea Didàctica del MUA a l’hora de dissenyar activitats que aconseguisquen aproximar el públic a l’art contemporani. 

A banda de la col·lecció museogràfica, integrada per obres artístiques contemporànies de creadors com Pablo Picasso, Joan Miró, Eduardo Chillida, Eusebi Sempere, Arcadi Blasco, etc., el MUA presenta cada temporada una vintena d’exposicions temporals, entre mostres d’art contemporani, activitats de difusió de la investigació universitària i projectes institucionals en els quals s’involucra tota la societat alacantina. Una mitjana de 30.000 persones visiten any rere any les instal·lacions del MUA, de les quals vora 8.000 participen en alguna de les activitats incloses en els programes educatius dissenyats pel museu.

El MUA és també el marc en què s’han organitzat cursos i tallers entorn de la conservació de l’art contemporani, la representació del cos en la contemporaneïtat o la recuperació de la memòria històrica. De la mateixa manera, les instal·lacions del museu són cada any escenari de diversos actes acadèmics o formatius, organitzats des de diferents àrees universitàries. Actes d’obertura o recepció de congressos i seminaris internacionals, lliurament de títols de llicenciatura, taules redones, trobades nacionals, presentacions de llibres, projeccions de documentals, jornades formatives, fòrums d’innovació, tallers tecnològics o trobades de rectors.

També en l’àmbit artístic, el MUA ha consolidat la seua posició com a plataforma i altaveu per a la reflexió artística, el diàleg i la investigació entorn de la creació plàstica més recent. Les Residències de Creació i d’Investigació Artística del MUA, les dotze edicions de la convocatòria d’arts plàstiques, Mulier, Mulieris, que recull les inquietuds d’homes i dones artistes entorn de l’univers femení, o les exposicions de la Càtedra d’Art Contemporani Antoni Miró visibilitzen el compromís del MUA amb la creació artística contemporània. 

Font: Faust Ripoll, Director del Servei Cultura. Vicerectorat de Cultura, Esport i Llengües, Universitat d'Alacant./

9octubre


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *