lasarga ajualcoitel

L’exposició de Blasco Ibáñez del Consorci de Museus arriba a Sax

• Una mostra que viatja pel territori valencià per a compartir la commemoració del 150 aniversari del naixement del literat valencià. • 'Blasco Ibáñez i el rostre de les lletres' mostra la imatge fotogràfica de l'escriptor valencià, junt amb els més notables escriptors espanyols del seu temps.

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana celebra l’Any Blasco Ibáñez, un dels escriptors valencians més importants de la història, amb l’exposició ‘Blasco Ibáñez i el rostre de les lletres’. Es tracta d’una mostra que viatja pel territori valencià per a compartir la commemoració del 150 aniversari del naixement del literat valencià.

Després d’haver recorregut altres cinc localitats de Castelló i València al llarg d’aquest 2018, en aquesta ocasió l’exposició es presentarà a Sax, al Centre d’Estudis i Arxiu Històric Municipal Alberto Sols, on estarà ubicada fins al pròxim 27 de gener de 2019.

‘Blasco Ibáñez i el rostre de les lletres’ mostra la imatge fotogràfica de l’escriptor valencià, junt amb els més notables escriptors espanyols del seu temps. La visió fotogràfica de Blasco Ibáñez es complementa amb una selecció de retrats d’importants escriptors espanyols que van coincidir amb ell en el seu pas per la vida. Fotografies de la seua vida pública i privada que permeten descobrir la persona que hi ha darrere del reconegut personatge.

Així, es pot veure a Emilia Pardo Bazán amb el seu gat, als salons de sa casa madrilenya del carrer Princesa, a la qual rebia al tot Madrid de la societat i de la cultura, el 1910; a José Echegaray quan aquest va arribar al Palau Reial per a una sessió de consultes amb el rei Alfons XIII (al voltant de 1905); a Benito Pérez Galdós llegint galerades del seu discurs d’ingrés a l’Acadèmia Espanyola, el 6 de febrer de 1897, o a Joaquín Sorolla retratant a Jacinto Benavente el 1917, al seu estudi de Martínez Campos, actual Museu Sorolla.

Destaquen en la selecció diverses imatges de grup en què es pot veure, per exemple, que capitanegen Manuel Azaña i Valle-Inclán la tertúlia literària de La Cacharrería de l’Ateneu de Madrid, que es va convertir durant els últims dies de la monarquia en un focus actiu de conspiracions republicanes (1930). Així mateix, s’hi pot veure una imatge de la redacció de la revista ‘España’, on es poden veure junts Ortega y Gasset, Azorín, Pío Baroja i Pérez de Ayala, entre d’altres.

L’exposició és el resultat de més de 20 anys d’investigació en desenes d’arxius públics i privats, espanyols i estrangers. Està organitzada per Acció Cultural Espanyola (AC/E), la Comunitat de Madrid i la Reial Acadèmia Espanyola, amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana i del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *