foradia cdturisme

Marcos Pardines: “la Nit dels Fatxos d’Onil és una tradició més viva que mai”

• Onil es prepara per a viure un any més una tradició ancestral, la Nit dels Fatxos, amb la qual es dóna inici al Nadal • Durant la cerimònia, com és tradició, el foc actua com a element purificador dels mals.

Onil es prepara per a viure un any més una tradició ancestral, la Nit dels Fatxos, amb la qual es dóna inici al Nadal. Una nit on tot un poble participa i gaudeix d’un espectacle únic i singular: grans i menuts fan rodar els fatxos, objectes circulars fets amb espart, encesos amb foc.

Tal com ens comenta el regidor de Turisme del municipi, Marcos Pardines, es tracta “d’una tradició possiblement romànica, que estava relacionada amb la festa del solstici d’hivern i lligat a les collites del camp”. Durant la cerimònia, com és tradició, el foc actua com a element purificador dels mals.

Quan es va desfer l’imperi romà, aquesta cerimònia es va cristianitzar. Des de llavors, el poble d’Onil ha celebrat aquesta tradició fins al dia d’avui. No obstant això, tal com ens comenta el regidor, entre els anys 70 i 80 la tradició, per diferents circumstàncies socials, va entrar en desús. A partir d’ací, el Centre Excursionista d’Onil va decidir recuperar la tradició, tan arrelada a la història del poble i al territori. I avui dia, “la nit dels Fatxos és una cerimònia que està més viva que mai”.

Per a promocionar la participació de les veïnes i veïns, no a soles del poble, sinó de totes les comarques del voltant, el Centre Excursionista d’Onil organitza tallers de realització de fatxos.

I la nit de la celebració es realitza un concurs que premia al fatxo més menut (que pot ser de vora un centímetre de diàmetre), el més gran (que pot tindre vora cinc metres de diàmetre), a la persona més gran que rode un fatxo (el rècord està en 96 anys), a la persona més menuda i al fatxo més artístic (n’hi ha alguns que emulen la silueta d’una campana, d’una castanya o d’una clau de sol (que va ser el que va guanyar l’any passat)).

Marcos Pardines convida a participar d’aquesta tradició, “espectacle visual, però també d’olor i sensitiu”, a tot qui tinga el gust per conéixer un esdeveniment amb una llarga història un gran arrelament al poble. Ens recorda que la celebració de la Nit del Nadal no ha de ser impediment per a visitar Onil aquest dia, ja que la celebració dels Fatxos finalitza no més tard de les 20:30.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *