foradia cdturisme

L’experiència política, docent i poètica del polifacètic Josep Sou

• Política, docència, cultura i poesia són quatre dels àmbits en els quals el nostre entrevistat té molt a dir • Josep Sou és un dels grans coneixedors del nostre temps de la poesia experimental, que és la seua especialitat.

Política, docència, cultura i poesia són quatre dels àmbits en els quals el nostre entrevistat té molt a dir. Josep Sou va ser regidor de Cultura d’Alcoi durant més d’una dècada, la resta de la seua vida professional l’ha dedicat a exercir com a professor de Valencià i de Pintura Urbana i a cultivar la poesia experimental. Per altra banda, actualment exerceix com a responsable tècnic de la Càtedra Antoni Miró d’Art Contemporani de la Universitat d’Alacant.

Josep Sou va ser regidor de Cultura d’Alcoi durant 14 anys, entre els anys 1983 i 1997, etapa en la qual Alcoi va viure una efervescència cultural. La seua experiència política va ser intensa “començaves el treball a les 8 del matí fins a les 12 o la 1 de la nit, que encara hi havia reunions”.

El començ de la seua experiència política està relacionat amb la seua vinculació a l’exalcalde Josep Sanus. Un dia, convoquen a Sou com a jurat del Premi Teatre Ciutat Alcoi: “va haver-hi una picabaralla entre els membres del jurat, cosa normal quan s’ha de debatre per qui ha de ser el guanyador; jo vaig defensar una postura contrària als altres”. En aquell debat, Sanus veuria en Sou un potencial defensor dels ideals que representava i, quan van tornar junts a casa, que vivien en llocs pròxims, van mantenir una conversa “que va ser l’embrió del meu compromís en la política”.

En aquell moment històric,la batalla política era forta, entre altres coses perquè hi havia una oposició seria, rigorosa, forta, determinant, i que donava una gran altura al debat polític”. Sou recorda que durant aquell període “hi havia gent amb molt bona formació i tots vàrem madurar de l’experiència política i vàrem aprendre a estimar-nos profundament el nostre territori”.

A títol d’anècdota, Sou ens conta que el seu primer any va haver de confrontar dialècticament amb el seu amic personal Josep Albert Mestre (del PCE i EU), “del qual guarde un entranyable record”. Josep Albert havia sigut regidor d’Educació durant 4 anys “i tenia fàcil elaborar una crítica al nou regidor si no anava per les línies que ell tenia establertes”.

Sou decideix abandonar la política a mitjan legislatura, perquè estava “totalment exhaurit, cansat i amb una il·lusió objectiva de tornar a les aules, que era per al que jo realment m’havia format”. En aquest moment, “vaig tindre l’orgull que els amics d’Esquerra Unida em feren un cordial sopar d’encomiadament, ho recorde com una cosa realment extraordinària, pròxima i de molt d’afecte“.

Trajectòria docent

La trajectòria docent de Josep Sou va començar l’any 1980 al col·legi Salesià Joan XXIII d’Alcoi, on imparteix quatre matèries de lletres. Tres anys després, dóna classes de Valencià a l’IES Pare Vitòria d’Alcoi. L’any següent trauria la seua plaça com a professor a l’IES Andreu Sempere. Acabada la seua etapa política, en l’any 1997, Sou es reincorpora al món de la didàctica a l’IES Bernat de Sarrià de Benidorm.

Un any després, en aquest mateix centre, va tindre l’oportunitat d’exercir com a subdirector i ajudar al seu director, Joan Vaello, que assíduament impartia xerrades a la Universitat Miguel Hernández d’Elx. Va fer amistat amb Fernando Borràs, un dels vicerectors de la UMH, qui li va oferir la possibilitat de formar part de la Universitat com a professor associat en matèria de poètica experimental.

Poesia experimental

I és que Josep Sou és un dels grans coneixedors del nostre temps d’aquesta disciplina artística, que és la seua especialitat. La poesia experimental, que està vivint un auge de cultivadors i de desenvolupament, consisteix en “engegar nous camins i nous codis de comunicació poètics”. Un exemple és l’exposició que està oberta actualment al públic en el Casal Ovidi Montllor d’Alcoi, ‘Llibres objecte, Eines d’Art’. Amb l’anònim ‘Poema musical’, Sou ens recita un exemple de poesia experimental: “agafa un llibre, llança’l el més fort que pugues i escolta el so de les fulles en el vol”.

Per tal d’ampliar els seus coneixements i de millorar la seua capacitat com a docent en la matèria, Sou va decidir doctorar-se en Belles Arts. A partir d’ací, es va fer titular d’una assignatura que va decidir anomenar ‘Pintura Urbana’.

La seua dedicació a la poesia experimental comença a desenvolupar-se durant la seua etapa a Salamanca, on comença a escriure. Des de llavors, a banda dels coneixements adquirits i transmesos, són vora una trentena els llibres que ha escrit i publicat. La seua següent obra, anomenada ‘XXL’, eixirà a la llum pròximament. Es tracta d’un llibre de performances, el tercer que publica d’aquesta modalitat poètica.

Director tècnic de la Càtedra Antoni Miró

Per altra banda, Sou ha sigut recentment anomenat com a responsable tècnic de la Càtedra Antoni Miró d’Art Contemporani de la Universitat d’Alacant, un projecte institucional que constitueix “un intent extraordinàriament positiu per part de la UA de potenciar la figura d’un creatiu de primer nivell, com és Antoni Miró”. Sou valora molt positivament la funció i l’activitat d’aquesta institució en quant “la recerca, l’estudi i la creació de l’art contemporani en general i d’Antoni Miró en particular”.

Ens comenta que se sent molt gratificat de poder treballar en aquest projecte amb Antoni Miró i Sofia Bofill, amb qui manté una profunda amistat des de fa 40 anys. “Tractarem per tots els mitjans que faça prosperitat de la figura de l’artista; i per altra banda, que puga servir com a banc de proves per a la reflexió artística i l’art contemporani, i que també beneficie al nostre poble, que mereix això i molt més”, conclou el nostre entrevistat.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *