El Refugi de Cervantes amplia la seua memòria sobre la Guerra Civil
• El nou material informatiu inclou una selecció de cartells bèl·lics produïts tant pel bàndol nacionalista com pel republicà. • Alguns dels dibuixos són creació de l’artista alcoià Tomàs Ferràndiz, que van tindre un important ressò

El Refugi de Cervantes d’Alcoi ha vist ampliada la seua documentació sobre la Guerra Civil amb una exposició de cartells polítics i dibuixos bèl·lics de l’època. Ha sigut una iniciativa de la regidoria de Turisme, que ha encarregat a l’historiador alcoià Àngel Beneito, membre del Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics (CAEHA), una selecció de material que complemente la informació del moment històric.
El nou material informatiu inclou una selecció de cartells bèl·lics produïts tant pel bàndol nacionalista com pel republicà. Es tracta d’un format artístic que, conjugant imatges amb text, durant l’època es va utilitzar com a instrument de propaganda bel·licista.
Destaca el contrast entre els missatges dels cartells d’un bàndol i d’un altre: els republicans apel·laven, entre d’altres, als valors d’unitat, solidaritat, la lluita contra el feixisme, la laïcitat i la revolució social. Els dels nacionalistes, per la seua banda, reivindicaven el tradicionalisme, el lideratge de Franco i la religiositat, entre altres.
També hi ha cartells que es van publicar a Suècia i Noruega que criden a la solidaritat amb les víctimes de la contesa espanyola. Alguns d’aquests demanaven ajudes econòmiques per a la construcció d’hospitals espanyols, fruit d’aquestes ajudes es va dur a terme a Alcoi la creació de l’Hospital Suec-Noruec.
Per altra banda, l’historiador ha inclòs una selecció de dibuixos de guerra publicats a tres diaris alcoians (‘Humanidad’, ‘Ruta Confederal’ i ‘Joven Guardia’). Alguns dels dibuixos són creació de l’artista alcoià Tomàs Ferràndiz, que van tindre un important ressò durant l’època.
Amb tot aquest nou material s’amplia la informació del refugi que ens fa conéixer un poc millor una part de la història en general i de l’alcoiana en particular.
Comenta i participa-hi