foradia subscriutegrat

Ximo Puig: “en cap lloc està escrit que no es puga repetir la història”

• ‘Construint Memòria’ va tindre el tret d’eixida a Alcoi, amb l’homenatge a l'històric alcoià Paco Aura. En aquesta ocasió s'ha homenatjat a les víctimes de Gandia “amb molt encert i responsabilitat”

És la gran lliçó de la història: no es pot mirar cap a altre costat davant del fanatisme, el sectarisme i el feixisme, perquè si es mira cap a altre costat, qüestions que pensàvem que no podien passar, passen”. Aquestes paraules han sigut pronunciades pel president de la Generalitat, Ximo Puig, durant la seua visita a Gandia per a continuar amb el projecte ‘Construint Memòria’.

I és que, tal com ha advertit el president, si l’Holocaust es va produir va ser “entre altres coses, perquè milers i milers de ciutadans normals van mirar cap a altre costat”. Per això, Puig insta a conéixer la història.

Una de les iniciatives que ho faciliten és ‘Construint Memòria’, que va tindre el tret d’eixida a Alcoi, amb l’homenatge a l’històric alcoià Paco Aura. Amb aquesta es vol recordar a les víctimes valencianes del nazisme, “el pitjor dels mals del segle passat”, una demostració de “fins a on pot arribar la maldat i la barbàrie”.

En aquesta ocasió s’ha homenatjat a les víctimes de Gandia “amb molt encert i responsabilitat”, tal com va expressar l’alcaldessa del municipi, Diana Morant, qui va afirmar que “durant molts anys hi ha hagut un silenci retronant i amagat, i un oblit intencionat de les institucions cap al dret a conéixer la veritat sobre el passat”.

Amb aquestes accions, continuà Morant, “no a soles continuem avançant amb responsabilitat cap a un futur de convivència, llibertat i cohesió, sinó que també fem nostres les paraules de l’escriptor José Saramago: ‘hem de recuperar, mantenir i transmetre la memòria històrica, perquè es comença per l’oblit i es termina amb la indiferència’”.

La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, per la seua banda, ha explicat que amb el projecte ‘Construint Memòria’ es vol celebrar també el primer any de l’entrada en vigor de la Llei de la Memòria Històrica Democràtica, que pretén “recuperar la dignitat de les víctimes de la Guerra Civil i del franquisme”.

Font: Redacció./


museus alcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *