foradia subscriutegrat

Actes conjunts entre el Fòrum per la Memòria Històrica de Cocentaina i el Col·lectiu 8 de Març

• El Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina i el Col·lectiu 8 de Març van realitzar diverses activitats per celebrar el 8 de Març. • “Aquest tipus d'actes ajuden a entendre el nostre passat més recent i el present que vivim"

El Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina i el Col·lectiu 8 de Març van realitzar diverses activitats de manera conjunta amb motiu de la celebració del 8 de Març.

Per una banda, van projectar el documental ‘La Isla de Chelo’, d’Odette Martinez Maler, que narra en primera persona la història d’una dona pertanyent a la guerrilla antifranquista, Consuelo Rodríguez, un testimoni de la memòria individual i col·lectiva que explica i reivindica la seua actuació i la dels seus companys davant les injustícies polítiques i socials. Amb aquest relat es dóna el protagonisme al rol de la dona en el conflicte, oblidat per la història oficial.

Per altra banda, també es va realitzar una xerrada-col·loqui a l’Institut ‘Pare Arques’, amb Francisco Martínez Lopez, ‘Quico’, president de l’Associació Guerra Exili Memòria Històrica del País Valencià (AGEPV) i membre de l’AGE des de 1992. Amb 93 anys, ‘Quico’ és un testimoni vital per a la democràcia: ha viscut la República, la Guerra Civil, la dictadura i l’exili a França (va tornar a Espanya l’any 1992). La seua tasca des de llavors s’ha centrat en crear consciència sobre la necessitat de tindre memòria de la història, fent èmfasi en les víctimes: les persones empresonades, assassinades, desaparegudes i exiliades.

Quico va realitzar una altra intervenció al Club d’Amics de la UNESCO a Alcoi, on va expressar la importància del paper de la dona en la resistència i lluita antifranquista. Va parlar sobre com es van unir les dones, resistint i lluitant pels seus drets, quan els va arrabassar la República, i amb aquesta la llibertat de la dona.

Tal com afirma el Fòrum de la Memòria Històrica de Cocentaina “aquest tipus d’actes ajuden a entendre el nostre passat més recent i el present que vivim, així com donen l’oportunitat de rescabalar i honorar la memòria de les víctimes. Estem segurs que es va aconseguir plenament i l’agraïment és mutu, l’assistència va ser un gran èxit i un gran pas avant per la recuperació de la Memòria Històrica a les nostres poblacions que, en aquest cas, van saber donar una grata acollida als testimonis de Quico i Odette”.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *