foradia barnasants

Jaijagat 2020. La lluita dels pobres

mirada al món per Ester Jordà

Jaijagat (‘victoria per a tots’ en hindú) és un moviment dels ‘sense terra’ en la India que pretén unir més d’un milió de persones arreu del mon en la propera Marxa Mundial Contra la Pobresa.

La idea és unir Nova Delhi i Ginebra (seu de l’ONU) per posar damunt de la taula els mecanismes que condemnen a la pobresa a milions de persones cada any convertint la misèria en crònica, estructural i perpetua.

El principal impulsor de la idea és Rajagopal P.V. fill d’un col·laborador de Ghandi conegut a Índia pel seu treball com a mediador en conflictes. Des de la firme convicció d’utilitzar la no violència com a camí segueix les lliçons de son pare: ‘L’Estat està entrenat per enfrontar-se a la violència, però no sap com fer-ho davant la no violència’.

Per tant, Jaijagat arrancarà de Nova Delhi el 2 d’octubre de 2019, dia en què es complixen 150 anys del naixement de Ghandi. El primer gran escull serà aconseguir el permís per a entrar al Pakistan, secular enemic de l’Índia. En cas de no obtindre’l, hi ha un pla B per a fer eixe trajecte amb autobús. I si ni tan sols això concediren les autoritats del país, activistes de la no-violència de Pakistan prendrien el testimoni fins a la frontera amb Afganistan, on tornaran a contemplar-se eixes mateixes tres opcions en cas de dificultat.

Així, fins a Ginebra on l’arribada està prevista per al 21 de setembre de 2020, data en què es commemora el Dia Internacional de la Pau. Pel camí, se n’aniran unint activistes de tots els països recorreguts.

Esperança? Molta. Actualment a la Índia molts joves estan adoptant esta lluita no violenta ja que estan adonant-se que les comunitats més pobres, encara que organitzades des de baix, poden provocar canvis reials davant lleis injustes o polítics corruptes. Així és com la gent senzilla, sense estudis, sense ingressos… estan canviant la Índia.

Davant les diferències entre religions, ideologies… Jaijagat pretén oferir una nova manera d’entendre el món, una manera de que els pobres del planeta comencen a ser amos del seu destí i del de la Terra en la que vivim. D’alguna manera, el moviment assesta un colp mortal al capitalisme al plantejar un nou sistema mundial d’organització. El capitalisme comporta acumulació de riqueses però ¿comporta un desenvolupament personal?, ¿estem convertint-se en millors éssers humans? Si tot funciona tant bé com es volen vendre al sistema actual… ¿perquè no para d’augmentar el consum d’ansiolítics i els suïcidis?

Font: Ester Jordà./

bombersvalencia


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *