foradia subscriutegrat

Toni Francés: “el que ens juguem aquestes eleccions és l’estat del benestar”

· Toni Francés, alcalde d'Alcoi, ens comenta les novetats de les festes de Moros i Cristians, com les viu ell, els avanços de la ciutat i algunes valoracions sobre les eleccions autonòmiques i generals. · Hem fet la quadratura del cercle: més inversió en serveis i infraestructures i més estalvi per al ciutadà

Com viu l’alcalde d’Alcoi les seues festes? Aquesta és una de les preguntes que ens respon Toni Francés, qui comparteix amb nosaltres, a més de les principals novetats de les Festes d’enguany, algunes de les seues valoracions sobre els avanços que està fent la ciutat i sobre les eleccions autonòmiques i generals.

– Enguany les Festes d’Alcoi han sigut declarades Bé d’Interés Cultural Immaterial, com ho valores?

Molt positivament. És un reconeixement a les nostres Festes que anàvem treballant des de fa temps. Volíem que es valorara tant la història com el caràcter singular que tenen. Altres festes sí que tenen reconeguts actes singulars, com és el cas de l’Ambaixada del Crist d’Ontinyent. Però les úniques festes de Moros i Cristians reconegudes amb caràcter BIC en la seua totalitat són les d’Alcoi. És un fet que reforça la singularitat, l’autenticitat i el fet que siguen les millors festes de Moros i Cristians, cosa que ja sabíem, però que es reforça amb el reconeixent de la Generalitat Valenciana.

– És un valor afegit també per a la seua promoció cap a fora. Quines han sigut les tasques de promoció que heu fet enguany de les Festes de cara l’exterior?

Des de Turisme s’ha fet, com sempre, una campanya exterior molt potent. Hem posat mupis per tota la Comunitat Valenciana i en les estacions de tren que arriben fins a Madrid. Portem anys també treballant amb revistes especialitzades de Turisme. Si algú viatja a l’extranger és fàcil que puga veure les Festes de Moros i Cristians en la revista de l’avió. Estem combinant la promoció internacional, perquè cada vegada ve més gent de fora d’Espanya, amb la promoció més propera, de les nostres zones limítrofes.

– Enguany una de les novetats és que heu renovat l’Enramada, que era un treball que feia temps que estava pendent

Requeria d’una millora, perquè tots els castellets són de fusta i d’estar a la intempèrie s’havien deteriorat. S’ha fet una actuació perquè lluïsca com tocava, ja que és un element singular de la nostra Festa. Ho vam dir durant la presentació de la Revista de Festes, que va comptar amb una ponència de Manuel Vidal, que va ser qui va dissenyar l’Enramada: hui dia no s’entendria l’Entrada de les Fetes sense la presència de l’Enramada i sense la configuració dels carrers pels quals transcorre la Festa.

– Com viu l’alcalde d’Alcoi les seues Festes?

Amb molta passió, afortunadament, i gràcies al treball que fa l’Associació de Sant Jordi i la regidoria de Festes. La visc com fester en les estones que puc, que estan combinades amb les tasques de representació institucional i d’acompanyament a tota la gent que ens visita.

– Enguany coincideix que la ciutat està, potser, més preparada que mai de cara a les festes: els ponts reparats i adequats, el carrer Entença arreglat…

Ha coincidit inclús l’accés sud de la ciutat, la finalització de la redona està prevista per abans de començar les Festes (no en la seua totalitat però sí oberta al trànsit). S’ha fet durant la legislatura un esforç molt important per a millorar les infraestructures de tota la ciutat. La situació dels ponts estava molt deteriorada, perquè en molts anys no s’havia fet la tasca de manteniment que tocava. Ara estan tots a punt. Entença també era una infraestructura que teníem pendent de millorar des de fa dècades, ara ha fet un salt de segle per a ser el carrer model de futur de la ciutat.

– Acaba la legislatura i destaca el sanejament dels comptes econòmics de l’Ajuntament: amb superàvit, un deute ben rebaixat…

Durant aquesta la legislatura hem continuat en eixa línia que ja vam començar l’anterior de sanejament de l’Ajuntament, de reducció del deute, de reducció dels impostos locals… Hem complit el compromís de reduir l’IBI als nivells més baixos (mai havia estat a l’1%, com ho està ara), també els impostos a les famílies amb més dificultats. Pel que fa al deute, quan vam entrar a governar l’Ajuntament tenia un deute de 650 euros de mitjana per alcoià, ara estem en vora 380. Hem aconseguit pagar als proveïdors com i quan toca. Per altra banda, ha sigut la legislatura en la qual més s’ha invertit i més s’ha actuat. Hem fet la quadratura del cercle: més inversió en serveis i infraestructures i més estalvi per al ciutadà.

– Com s’ha aconseguit fer aquesta quadratura del cercle?

S’ha aconseguit sent capaços d’optimitzar recursos i de gestionar bé, però també de ser capaços d’atraure projectes tant d’Europa com de l’Estat i de la Generalitat Valenciana. Mai s’havia invertit tant. I en part ha sigut gràcies a l’aportació d’altres administracions. Hem tingut des del principi un projecte de ciutat clar, atractiu i competitiu.

– Un dels projectes forts que esteu treballant és el de l’Illa de Rodes, quan començarem a veure els seus resultats?

L’objectiu del projecte de Rodes el tenim per al 2021. És un projecte molt ambiciós. Estem parlant d’un espai industrial de la ciutat que ha estat oblidat durant dècades. Volem convertir l’espai en un pol de creació de riquesa per a la ciutat, a través de la indústria del segle XXI, que és la digital i tecnològica, un sector en el qual Alcoi s’està posicionant de manera molt clara: hem sigut capital del Big Data, acollint un congrés nacional que va ser tot un èxit. En tota Espanya només n’hi ha tres ciutats seleccionades per la Comunitat Europea per al projecte de digitalització, i Alcoi és una d’elles. Estem apostant molt fort pel sector de les noves tecnologies.

– Comentaves recentment que en les eleccions autonòmiques esperes veure una reedició del Pacte del Botànic a la Generalitat.

Jo porte huit anys com alcalde: quatre governant amb el Partit Popular dirigint la Generalitat i quatre amb Ximo Puig com a president. El primer canvi que va representar el Botànic és el de tindre un govern digne del qual no ens avergonyim. Recorde quan venia el senyor Fabra o representants del PP a la nostra ciutat, que arribaven acompanyats d’antidisturbis i amb un cordó policial perquè la ciutadania no es poguera arrimar i no els poguera increpar. El seu Govern, absolutament corrupte, generava vergonya. Hui en dia sabem, a més, que van ser corruptes des del minut primer: van crear un sistema per a furtar a tots els valencians i valencianes. Ara tenim un govern del qual ens sentim orgullosos, un govern que treballa per millorar la vida de tots els valencians, una cosa que no havia passat en els últims 20 anys.

– Què ha aportat el Botànic a Alcoi?

Amb el Govern de Ximo Puig, Alcoi ha estat per fi reconegut com eixa ciutat líder i com a capital necessària al País Valencià. Ho hem vist, per exemple, en l’aposta de la recuperació de l’IVAM CADA Alcoi, l’única subseu de l’IVAM en tota la Comunitat, un projecte que ens dóna condició de capital cultural. Ho hem vist en la capacitat de resoldre problemes que anaven arrastrant, com el dels Jutjats. Ho hem vist en les polítiques socials, veient multiplicada per cinc l’aposta de millorar les condicions dels que menys tenen. Ho hem vist en la política educativa, amb l’actuació de millora de tots els centres educatius de la ciutat. Les inversions de 3’5 milions d’euros en els polígons industrials… La Generalitat Valenciana ha estat present com mai en totes i cadascuna de les àrees i necessitats de la ciutat perquè puguem mirar cap al futur amb optimisme.

– A nivell estatal, totes les enquestes apunten a la majoria del PSOE en les eleccions del 28 d’abril. Què és el que està en joc aquestes eleccions?

El que ens juguem en aquestes eleccions nacionals és el model social que els espanyols ens vam donar després de la transició. L’estat del benestar és el que ens juguem. L’alternativa a un govern de Pedro Sánchez és un govern tripartit de les dretes, que ja sabem què és el que estan proposant: Pablo Casado està dient que cal abaixar el salari mínim interprofessional, diuen que les pensions cal retallar-les. A banda, tots sabem com gestiona la dreta la sanitat i l’educació. El problema és que Espanya ha perdut la dreta moderada: Vox ha arrastrat als partits de dretes cap a l’extrema dreta. Això pot ser molt negatiu per al conjunt dels espanyols, perquè suposa perdre el que tant ha costat de guanyar, que és l’Estat de Benestar. Encara hem d’ampliar molt els drets socials al nostre país, el que no podem fer és pegar passos enrere.

Font: Rodrigo Paños./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *