foradia subscriutegrat

En l’excusa de les Festes…

mirada al món per Ester Jordà

Cantar, ballar, disfressar-se i riure són bon motius per celebrar qualsevol festa. El problema arriba quan la festa es converteix en una mena de ‘carta blanca’ per fer tot allò que se’n prohibeix la resta de l’any.

Una persona és persona els 365 dies de l’any ¿o és que durant les festes muta? ¿és incompatible passar-ho be amb respectar les altres persones o el mobiliari urbà? ¿o és que vivim amargats la resta  de l’any amagant una bèstia dins de nosaltres que lluita per eixir?

Ha segut començar amb la Glòria i ja tenim gots de beguda per tot arreu (d’un plàstic que tardarà més de 100 anys en degradar-se), els portals de les cases són wc i les papereres camps de tir de tot tipus de coets.

I això per no parlar dels bancs o faroles que pateixen els colps de festers i no festers que, passaets de tot el que han pillat, arremeten contra qualsevol cosa per fer bufa.

Després l’Ajuntament, amb els nostres diners, haurà de invertir de nou en tot allò trencat i les persones que viuen al Centre traure la granera i netejar l’entrada de sa casa.

Ara CC.OO també ha tret una campanya sobre els drets laborals de les persones que treballen en festes. Moltes d’elles són cambrers de l’hostaleria que treballen més de 12 hores sense cap tipus de contracte.

I el masclisme? En Festes la bèstia oculta de la que parlava abans sembla eixir a passejar una estona. Insults a les cambreres, tocaments a la Placa de Dins, assetjaments en alguns pubs i els comentaris de ‘si és que van vestides provocant’ acompanyen a moltes dones estos dies. ¿Perquè un reconegut polític, un director de banc o un empresari exemplar perden la seua dignitat eixos dies? ¿Quin tipus de persona són aquelles que és comporten com bèsties? ¿Són realment així i ho amaguen tot l’any?

Més valdria comportar-se com som, sense por a la repulsa social, durant tot l’any i no aprofitar estos 3 dies per esclatar fent tot tipus de bestieses. Si ens agrada cantar, cantem més a sovint, si ens agrada riure, ho podem fer tots els dies, si ens agrada ballar no desaprofitem cap dia sense fer-ho. Que l’alegria us acompanye, i no sols durant les Festes.

Font: Ester Jordà./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *