foradia subscriutegrat

Taulelleria devocional d’Alcoi (segles XVIII i XIX)’, revalorant el patrimoni artístic d’Alcoi

Aquesta obra s’ha dut a terme gràcies a la documentació realitzada per Josep Maria Segura, director del Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó

‘Taulelleria devocional d’Alcoi (segles XVIII i XIX)’ és un catàleg que recull l’estudi d’un total de 118 plafons ceràmics d’art religiós localitzats a Alcoi, obres pictòriques que, per tot el que representen i el valor que els envolta, constitueixen una part important i significativa del patrimoni artístic alcoià.

Josep Maria Segura, director del Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó, i autor del llibre./

Editat per l’Ajuntament d’Alcoi, aquesta obra s’ha dut a terme gràcies a la documentació realitzada per Josep Maria Segura, director del Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó, durant vora 30 anys. En la seua elaboració també han participat els historiadors d’Art Beatriu Navarro i Josep Lluís Cebrián, que principalment s’han centrat en l’autoria de les pintures, així com l’anàlisi dels seus motius i influències.

‘Taulelleria devocional d’Alcoi’,revalorant el patrimoni artístic d’Alcoi

Les peces que s’analitzen al catàleg són expressions històriques d’art religiós i popular on destaquen motius com sants, àngels, arcàngels, jesucrist i marededéus. Totes elles estaven, o estan ubicades, a diferents espais de la ciutat d’Alcoi (façanes de carrers i cases privades, masies, fàbriques). Són nombroses les generacions d’alcoianes i alcoians que han conviscut amb elles. El seu interés, per tant, no és a soles artístic, sinó també històric, sociològic i, inclús, antropològic.

Va ser fa ara 30 anys quan Josep Maria va descobrir l’interés d’aquests elements artístics. Tot va començar quan l’arqueòloga Maria Dolores Asquerino, desenvolupant treballs per al Museu, va assenyalar la singularitat d’aquestes peces “hem va obrir els ulls de la transcendència d’un patrimoni que per a mi resultava quotidià: va remarcar que aquestes expressions són característiques del territori valencià, i que Alcoi és un dels municipis privilegiats per comptar amb tantes mostres”.

D’aquesta manera, en els anys 80, Josep Maria va començar a investigar, estudiar i sistematitzar tota la Taulelleria alcoiana. En l’any 87, va demanar una beca a l’Institut Alacantí de Cultura Joan Gil Albert per a poder aprofundir en el seu estudi.

Així, després d’un intens treball d’anys, va nàixer el llibre ‘Catálogo de paneles cerámicos devocionales de L’Alcoià-El Comtat (Alicante)’, en el qual s’estudien i sistematitzen tots els elements d’aquest tipus dels diferents municipis de les comarques. Destaca la quantitat i qualitat d’aquestes expressions en els municipis de, per exemple, Cocentaina, Bocairent, Ibi o Atzeneta d’Albaida.

Tal com documenta Josép Maria Segura, aquestes imatges artístiques donen compte “d’antigues devocions (algunes d’aquestes avui oblidades) que testimonien el santoral o el panteó sagrat de la localitat, on no falten els sants protectors d’epidèmies, malalties i tota mena de calamitats, els patrons dels oficis, els sants titulars dels carrers i, fins i tot, les devocions particulars”.

Les imatges tenien, a més d’un caràcter decoratiu i devocional, una funció propagandística vinculada a l’Església, però també, per la seua càrrega simbòlica, eren signe de prestigi social i religiós. Eren adquirides per particulars, per gremis o per comunitats de veïns que depositaven en elles virtuts religioses, com seguretat, salut o bona sort.

A través del catàleg ‘Taulelleria devocional d’Alcoi (segles XVIII i XIX)’ es pot conéixer a fons la història i les característiques d’aquestes peculiars representacions artístiques religioses d’Alcoi: com i quan van ser realitzades, quins eren els seus pintors, en quins carrers o infraestructures estan o estaven situades, quin és el seu estat, els seus elements artístics i les històries que les acompanyen.

Amb aquest estudi, per tant, tot interessat té l’oportunitat de conéixer un element cultural que configura la història i idiosincràsia de la ciutat d’Alcoi i dels seus habitants. Un element patrimonial que, a més de ser poc conegut i estudiat, durant els últims anys ha patit desperfectes, actes vandàlics i robatoris.

Segons l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, amb aquest catàleg “contribuirem a la salvaguarda i la revaloració d’aquest patrimoni cultural”. En la mateixa línia de promoció del patrimoni cultural, la directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat, Carmen Amoraga, afegeix que “des del convenciment que en transmetre a la societat la informació d’aquests béns patrimonials es contribueix a la seua salvaguarda, donem la benvinguda a aquest llibre i felicitem l’Ajuntament d’Alcoi per haver donat suport a aquesta edició, que sens dubte es convertirà en un referent a imitar”.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *