foradia cdturisme

On som la gent d’EUPV?

Article per Sergi Rodríguez Castelló

Fa quatre anys, la militància d’EUPV d’Alcoi i la d’altres indrets del País, vam entendre que la gent progressista requeria un nou espai municipalista diferent, que anara més enllà de la lògica dels partits i de les polítiques partidistes. S’apostava clarament pel concepte d’empoderament de les persones, de la radicalitat democràtica i del valor per igual de totes les que formen part d’un espai d’acció política municipal, sense determinismes ni quotes reservades als partits. Cada persona, independentment de la seua adscripció o no a un partit o a una entitat de qualsevol altra mena, havia de tenir les mateixes consideracions, drets i deures dins de l’espai igualitari comú. 

EUPV derivava la seua acció política municipal en Guanyar Alcoi, la plataforma ciutadana que va nàixer de la voluntat d’aquell moviment transgressor que es manifestà el 15M del 2011; aquell moviment que demanava noves formes de fer política i nous referents. Delegàvem així una acció política que havíem exercit al llarg de la nostra història, amb el convenciment que l’eina útil per sumar i aplicar noves polítiques són les plataformes que han permés els Ajuntaments del canvi en moltes poblacions grans de l’Estat. Es tractava d’una decisió profundament pensada, que ens dugué a entendre que l’aposta era de futur i no puntual en aquell context concret del 2015. Fidels a eixe convenciment, continuem treballant hui en Guanyar Alcoi. Nosaltres no entenem l’espai comú com una expressió temporal sinó com una aposta de futur, amb una concepció radicalment diferent de la resta de formulacions polítiques. És una plataforma pensada i organitzada per a construir una alternativa de poble més enllà de l’estret marge dels partits, tant dels tradicionals com dels de nova creació; una proposta adequada per a les pràctiques polítiques municipals. 

Aquestes noves maneres de fer es manifesten no sols en les propostes programàtiques elaborades des de la participació directa, oberta i assembleària, sinó també, i principalment, des de l’elaboració de les candidatures. Les primàries obertes a tota la gent són les que ordenen la proposta d’alcaldia i la llista electoral completa. Ja no determinen la composició de les candidatures els partits o les cúpules dels partits, són totes les persones les que ho poden fer directament quan dipositen el seu vot en les primàries. Aquesta lògica trenca radicalment amb les formes clàssiques dels partits, on els candidats són posats a dit o, si es fan primàries, estan limitades al concurs de la militància. Per això, quan ens pregunten: A Alcoi on esteu els d’Esquerra Unida del País Valencià? Ho diem clar: Allà on som útils a les polítiques de canvi per millorar les condicions de vida de les persones. I a Alcoi, és Guanyar la plataforma que suma i aglutina totes les persones de progrés que pensem que cal fer les polítiques diferents que els temps actuals requereixen. 

Malauradament hi ha qui pensa que eixe sentiment del 15M i les seues reivindicacions són moments saldats, que ja ha passat el temps del poble lliurement organitzat i que ara retorna el temps dels partits com a actors únics de la política. Llàstima que les persones que incorporaren un nou discurs en aquells moments històrics ara reneguen dels principis del seu origen. Prompte s’han fet velles i vells els qui parlaven de les noves polítiques i prompte han substituït la unitat per l’exclusivitat, els interessos del conjunt pels propis. Qui ens ha fet costat sempre ja saben a qui han de fer costat ara a Alcoi: on està la gent d’EUPV, en Guanyar Alcoi, aportant el millor de la nostra cultura, fidels a les formes i principis que democràticament hem decidit totes i tots. 

Font: Sergi Rodríguez Castelló./


Una resposta de On som la gent d’EUPV?

  1. Raúl Ortiz Mira ha dit:

    Molt bé Sergio.
    Exçelent, has donar en el clau

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *