Últim debat electoral per a les eleccions municipals al Club UNESCO d’Alcoi
Dels partits convidats sols va faltar Ciudadanos i van participar dos alcaldables, Sandra Obiol de Guanyar Alcoi i Quique Ruíz del PP.

Es va celebrar al Club d’Amics de la UNESCO l’únic debat organitzat per una entitat cívica. Els temes triats per l’organització van ser educació, cultura i serveis socials i va moderar la periodista Marta Rosella. Dels partits convidats sols va faltar Ciudadanos i van participar dos alcaldables, Sandra Obiol de Guanyar Alcoi i Quique Ruíz del PP.
Va iniciar els torns d’intervencions el candidat del PP, Quique Ruíz, amb al·lusions als dèficits de la gestió del govern municipal. La situació del Teatre Principal i les diferents crítiques rebudes a la programació del Teatre Calderón són dos bons exemples. El candidat va incidir en les propostes concretes que volen dur a l’Ajuntament: en l’àmbit de l’educació ressaltava la necessitat d’un veritable Campus de la Universitat d’Alacant, el seu recolzament a la Universitat Catòlica i l’organització d’un festival d’animació de la mà de l’escola d’Art i Disseny; dins de l’apartat de cultura plantejava dedicar a persones il·lustres un any complet, l’organització de concerts a l’aire lliure (el de Serrat i Sabina van ser els últims segons el futur regidor) i la necessitat d’un magatzem digne per a les obres d’art. Dins dels temes socials proposen un pla d’atenció als majors i tindre cicles formatius vinculats al tema.
Guanyar Alcoi, amb la seua candidata Sandra Obiol, incidia en la necessitat d’un pla per a resoldre les necessitats de la ciutadania, amb terminis que s’han de complir i la corresponent avaluació amb diferents indicadors. Planteja un recolzament als creadors amateurs que puguen participar en espais públics, una implicació municipal amb convenis i assessorament per al món artístic, una programació cultural de qualitat, i la necessitat d’apropar-se a tots els públics, escoles, gent gran i accés universal a la cultura. En el benestar social incidia en la manca d’indicadors i la necessitat d’un Pla d’Inclusió, per al seu grup s’ha d’atendre a les persones més vulnerables, han d’estar al centre d’atenció. Cal una visió a llarg termini per a previndre l’envelliment de la societat.
El representant del PSOE, Alberto Belda, va ressaltar tres blocs per a mirar a les persones. El PP havia deixat de costat a la ciutadania, els proveïdors cobraven a un any vista i les ajudes d’emergència eren escasses. De fet s’ha passat de 60.000 € a 460.000 € i també s’ha ampliat l’àrea de benestar social en trenta nous funcionaris. Proposen un banc de temps, solidari i cooperatiu, i la creació d’habitatges tutelats entre altres mesures. Va defensar el Pla d’Igualtat de gènere i la seua intenció de fer un espai terapèutic per a les víctimes de la violència de génere. I també la dinàmica que hi ha com a ciutat educadora des de la transversalitat. Respecte a la UPV recordava que estan treballant en la vessant de la Beniata per a consolidar-la i així millorar també aquest accés a la ciutat. Va fer una invitació a la candidata de Guanyar a visitar els serveis socials i també les escoles, mostra de les tensions entre els dos grups polítics. De fet va incidir en el fet que han arribat a consens en tots els grups menys Guanyar. Espera un canvi en la vostra actitud. Per acabar va recordar que estan pagant els desficacis del PP: Serelles, Bulevard, Teatre Calderón, …
La intervenció de Compromís defesa per Elisa Guillem es va iniciar amb el seu projecte de ciutat que tenen des de 2005. Valorava d’insuficient el pressupost per a cultura on el 80% era per a sous i manteniment, i sols un milió d’euros per a programació. Ells tenen una proposta de revitalitzar la cultura mitjançant el Projecte Petit, fàbrica situada al llit del riu Riquer. L’IVAM també va estar en el debat i volen fer una programació anual on fora una visita obligada dels centres educatius de les Comarques Centrals i una captació de visitants els caps de setmana. El tema social el plantejaven amb la recerca de l’autonomia personal i amb un projecte d’acollida a les afectades per la violència de gènere. Feia una crítica a l’ajuntament per no cedir el centre de malalts mentals del Barranquet a la Conselleria.
Podem Alcoi amb la seua representant Ana Peris va començar amb la necessitat de fer gratuït l’educació entre 0 i 2 anys per part de la Generalitat. Proposen més escoles infantils i obrir les instal·lacions educatives fora de l’horari lectiu. També consideren important la incorporació de nous cicles vinculats a la cultura, la natura, els temes socials i els sectors productius. El seu grup vol completar el pla d’accessibilitat i incorporar el llenguatge de signes a l’ajuntament. En l’àmbit cultural volen dur-lo als barris, cal emprar espais degradats com els amfiteatres de la Zona Nord i El Romeral. Volen visibilitzar el treball de la cultura amb les dones i facilitar un accés més econòmic per a tothom. Va acabar les seues intervencions explicant el procés participatiu amb grups de treball per a detectar necessitats i configurar el seu programa electoral. I va fer una crítica a l’actual equip del govern municipal, estan en minoria, pocs braços i pocs caps, que impedeixen arribar a tot.
El torn de preguntes dels assistents es van centrar en la manca d’alternatives d’estiu per als xiquets amb pocs recursos, l’apertura dels menjadors escolars a l’estiu, l’accessibilitat a tots els espais públics, la manca de locals públics per a totes les entitats i la falta de defensa de l’ensenyament públic.
Comenta i participa-hi