La Safor edita un mapa amb motiu del seu 40 aniversari
Sota el títol de 'Dibuixar el terme', ofereix una cartografia històrica de Gandia i La Safor - L'Ajuntament de Gandia prepara activitats en torn a la difusió de la història de la seua Mancomunitat

En la primavera de 1979 es van produir les primeres eleccions municipals democràtiques després de la mort de Francisco Franco. Uns mesos més tard, i no per casualitat, es constituïa la Mancomunitat de Municipis de la Safor com a culminació d’un procés de treball conjunt dels ajuntaments de la contrada.
Arran d’aquest fet s’ha reeditat un plànol de la comarca en el marc de la col·lecció de ‘Cartografia Històrica de Gandia i la Safor -1984-’, editada per l’Ajuntament de Gandia a través del Departament de Gestió Responsable del Territori i de l’Arxiu Històric. A escala 1:70.000, compta amb dues impressions prèvies: la de 1985, on encara es reflecteix, en el títol, la controvèrsia Safor-Valldigna, editat en suport de 71×72 cm, en tintes més suaus; i la de 1987, més menut, de 47×40 cm, en la qual destaquen en el grafisme els termes municipals -reflex, sense dubte, de l’altra servitud de la Mancomunitat-, cosa que dificulta una lectura fàcil dels continguts físics.
El plànol ve acompanyat d’una contextualització històrica, per a la qual s’ha comptat amb l’inestimable ajut d’Alberto Peñín Ibáñez, en aquella época director del Departament d’Urbanisme de la Diputació Provincial i un dels principals promotors d’aqueix mateix procés de conformació comarcal. A més a més, es pot trobar un conjunt de propostes didàctiques amorosament confegides per Josep Tarrassó Pellicer. L’Ajuntament de Gandia ha preparat diverses propostes didàctiques en torn a aquesta iniciativa, com activitats adreçades a conèixer La Safor a través d’omplir un mapa mut, debats, o bé una visita a la seu de la Mancomunitat.
Un poc d’història
La Safor és una de les comarques valencianes més consolidades a dia d’avui. Antigament, a l’edat mitjana i a l’edat moderna, eren els castells i els seus termes generals els que determinaven el mapa polític: el Rebollet, Vilallonga, Palma, Bairén i la Valldigna conformaven la Safor actual. Al segle XVIII, ens trobàvem integrats en les governacions borbòniques de Dénia, Xàtiva i Alzira. Als inicis del segle XIX, comença a configurar-se el partit judicial de Gandia, el qual, des de 1847, abastava bona part de la comarca i alguns pobles de la Vall d’Albaida, però no la Valldigna, repartida entre els partits de Sueca i Alzira
Comenta i participa-hi