Foradia subscriutegrat

El vent del poble, ve perfumat. ‘Nou presències / Itineraris Plurals’

Columna per Antoni Miró

El vent del poble, ve perfumat per la flor de l’ametller, el timonet i el romaní, l’aroma de la Mediterrània i la brisa del Llevant, la til·la, el gessamí, l’espígol i el taronger baixant les muntanyes del País d’Ausiàs Marc i l’Estellés. Un dia l’Ovidi em va dir: Toni desprès d’Ausiàs Marc ve l’Estellés i tantes dones que ho feren possible, pensàvem a cor.

Anem avançant cap a una nova identitat que superarà el fet biològic i la càrrega cultural heretada de tants segles, dones i homes hem d’aconseguir un nivell mental mes elevat i igualitari al que podem anomenar un món de “persones”, el camí mes curt per assolir la felicitat duradora, som un complement i ens necessitem totes i tots, sense diferencies, tots i totes.

I ara parlem de nou persones extraordinàries que ens presenten aquesta exposició sota l’epígraf de “Nou Presències” “Itineraris plurals”. Son dones del País, artistes de llarga trajectòria que han viscut immerses en la nostra cultura que formen part d’aquesta herència que ve de tan lluny, (de les coves prehistòriques i poden ser una mostra i pot-ser una prova de que les dones pintaven).

Imma Aledón, nascuda a València el 1966, mostra el seu esguard com a gresol que transcriu l’interior humà a les seues teles, solcant per la línia vermella de la vida

Maria Chana, Madrid 1952, pinta no una imatge sinó un fet, una acció, allò que deu perpetuar-se en el llenç amb un nou significat i significativa bellesa.

Fuencisla Francés (Segovia 1954). Crea instal·lacions primigènies, ha treballat amb el collage des de sempre, pinta a l’oli amb les veladures i transparències pròpies sobre suports que desprès estriparà, tallarà i fragmentarà per a composar un món de poesia.

Ana Garcia Pan (La Corunya 1951) dins de l’evolució del procés creatiu li preocupa l’espacialitat sorgida de l’objecte i la seua variació continua possible, l’emoció de la intimitat.

Carme Jorques (Xàtiva 1951) desenvolupa una considerable activitat artística i treballa per la normalització identitaria i cultural del País Valencià. Organitza nombroses exposicions, i tot tipus de manifestacions reivindicatives i propostes. La seua obra es d’una riquesa formal, estètica i compromesa singulars.

Aurèlia Masanet (Alcoi 1955) La delicadesa de la seua obra ve marcada pel seu tarannà proper a la terra i tanmateix a la industria, a l’observació del pas de l’aigua i el temps, a la seua ciutat i bressol.

Mª Lluïsa Pérez (Alcoi 1945) Desprès de més de cinquanta anys dedicada a la pintura, darrerament també escriu diferents relats sobre les coses que capten el seu interès, un treball que completa l’exercici artístic interioritzat.

Pilar Sala (Lorca 1942) la matèria prima per a la seua creació, es la fibra de cel·lulosa de les plantes, per a fer el paper, base, de tot el seu treball relacionat amb la natura, per aprendre i ensenyar a viure.

Aurora Valero (València 1940) pintora expressionista, ha dedicat la seua vida a l’art, a la investigació i a la difusió de la cultura, la seua obra entre la figuració i la abstracció, es una explosió de la natura.

A la fi del XIX, els físics van descobrir que l’àtom era divisible, per tant la teoria de l’atomisme de Leucip i Dalton va substituir-se per la “física atòmica”, la “teoria quàntica”, la “teoria de la mecànica quàntica”, l’aportació d’Einstein va ser fonamental “la teoria de la relativitat” l’any 1905. Però els precursors foren els filòsofs grecs Leucip i Demòcrit que creien que la matèria estava formada per moltes partícules i l’àtom era la part mes petita. Leucip va escriure el tractat sobre la “intel·ligència” i va deduir que la estructura de la matèria està formada per àtoms. El seu deixeble Demòcrit, creu que l’estructura de la natura esta formada amb “el ple” i amb el “buit”. Com les dones i com els homes, com les persones, l’art es femení i masculí, l’art es com l’àtom i es divisible o indivisible relativament. El vent del poble, ve perfumat.

Font: Antoni Miró./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *