foradia subscriutegrat

El Parc Natural de la Font Roja recupera el Pou d’Aigua del Nouer

Es recupera així aquesta construcció tradicional

sdr

Durant els darrers anys, el pou d’aigua del Nouer, situat al vessant sud del Menejador dins del terme municipal d’Ibi, ha patit el declivi del seu ús, possiblement vinculat amb les feines de la cava propera del mateix nom. Es tracta d’una construcció tradicional realitzada originalment amb una barreja de morter de calç i pedra local formant una cavitat vertical en forma de cilindre, amb 1 m de diàmetre i 7 de fondària, tancat per la part superior amb una pseudovolta de pedres en aproximació. A un dels laterals quedava encastat un abeurador format per dos canals de carreu en evident estat d’abandó.

Els últims anys el seu estat de conservació ha anat empitjorant fins a convertir-se en una autèntica runa, la qual implicava un evident risc d’accident per caiguda per als visitants. És per això que la darrera setmana del mes de maig de 2019 la Brigada de Conservació i Manteniment del Parc Natural de la Font Roja començà la restauració del pou d’aigua del Nouer, i els treballs van finalitzar a mitjan mes de juny. Aquest projecte, sota la supervisió de la Direcció del Parc Natural, ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Ibi mitjançant el finançament del material escaient per a l’execució de l’obra. A més a més, a causa de la dificultat d’accés al pou (sols s’arriba per senda), el material ha sigut transportat al lloc amb cavalleries llogades per a tal efecte.

Procés de reconstrucció

Aquesta intervenció reconstructiva s’ha fet seguint la tècnica tradicional de maçoneria de manera que el resultat final siga el més fidel al seu estat original, encara que l’estructura s’ha reforçat amb materials més actuals i s’han complit diversos objectius com són: la recuperació i revalorització d’un immoble del patrimoni cultural, garantir la seguretat del visitant que puga veure el pou, i la recuperació d’un punt d’aigua per a la fauna silvestre.

Aquest pou d’aigua es pot veure si transites per la senda senyalitzada amb els PRs CV 81 i 26, i es troba ubicat al vessant sud del cim del Menejador, a l’inici del barranc de la Fabriqueta.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *