Les pintures rupestres de la Sarga ja són propietat del poble d’Alcoi
L’Ajuntament aprova l’adquisició dels terrenys on es troben els abrics I, II i III i el Mas de la Cova, propietats que, fins ara, eren privades

L’adquisició dels terrenys on estan les pintures de La Sarga, incloses en el llistat de Patrimoni de la Humanitat de la Unesco, ha sigut aprovada per la Junta de Govern local. Cal destacar també que els abrics on es troben les pintures i els terrenys d’accés també són Bé d’Interés Cultural (BIC). L’operació també suposa, a banda de l’adquisició del territori on es troben els abrics i del perímetre de protecció, la compra de l’immoble conegut com el ‘Mas de la Cova’, on està prevista la creació d’un Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre de la Sarga.
La incorporació per part de la ciutat d’aquesta propietat suposarà que siga més fàcil el manteniment amb fons públics d’aquest Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco, l’únic avui en dia que té la ciutat.
Igualment, l’adquisició de la propietat també suposarà la millora dels accessos, la millora en la promoció de les pintures o l’ampliació del règim de visites guiades. Es pretén, des de l’Ajuntament, d’una banda, assegurar la protecció i el manteniment d’aquesta herència dels nostres avantpassats i d’altra, posar en valor un bé cultural i turístic de primera magnitud.
El cost
La propietat ha sigut adquirida per l’Ajuntament per valor de 256.415,10 euros a càrrec de la partida pressupostària ‘Adequació de l’entorn arqueològic de la Sarga’. En total, la superfície que passa a ser de domini públic consta d’unes aproximadament 44 hectàrees, on es troba inclosa la finca ‘Mas de La Cova’.
La història a La Sarga
Les pintures de la Sarga, situades a una zona de gran valor ambiental en el relleu muntanyós de la Serra dels Plans, van ser descobertes en l’estiu de 1951, i des d’aleshores, han estat a càrrec del Museu Arqueològic Camilo Visedo Moltó. En desembre de 1998 la UNESCO va declarar l’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani Patrimoni de la Humanitat, i un dels jaciments escollits per a obtenir aquesta màxima distinció mundial va ser La Sarga.
La regidora de Patrimoni Històric, Lorena Zamorano, destaca la importància de regularitzar aquesta propietat: “Uns abrics únics, un santuari on se superposen diferents manifestacions pictòriques prehistòriques de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica: art macro esquemàtic, art llevantí i art esquemàtic”.
Comenta i participa-hi