foradia becasivace

Unes vacances segures

mirada al món per Ester Jordà

Tal volta per a la majoria de la gent llegir este article li resulte una pèrdua de temps però la intenció de l’autora no és altra que recordar, una vegada més, que la prudència és la millor companya de viatge i que de vegades, amb les altes temperatures i sangria fresqueta, ésta sembla abandonar-nos.

El que és ben cert és que portem ja uns quants estius vestits de tragèdia. A l’augment en accidents de trànsit hem de sumar una altra mort cada vegada més habitual a l’estiu i que no deixa enrere el nostre País Valencià: em referisc als ofegaments.

159 persones mortes fins el primer cap de setmana de juliol. I a 2017 quasi van ser les 500. ¿Què està passant-nos? El gran nombre de morts mereix una reflexió d’esta societat instal·lada en la seguretat i la comoditat. Hem perdut l’esperit de la supervivència?

Creu Roja i la RFESS (Real Federació de Socorrisme) estan realitzant este any una campanya amb tallers i xarrades dirigida als adults per intentar frenar la situació. I ho tenen clar, malgrat que el col·lectiu més vulnerable als ofegaments són els xiquets ells no són les principals víctimes. Sorprenentment sols el 8,9% són menors de 18 anys. El 83,7% tenen entre 18 i 75 anys i els majors de 65 anys ja de per si representen un 33,3% dels ofegats.

Els socorristes insisteixen es que estes morts podrien evitar-se. En primer lloc l’advertència per als més majors és que les capacitats ja no són les mateixes, no es te la mateixa mobilitat i hi ha més possibilitat de patir un infart. En segon lloc, la zona de bany també és un problema ja que les morts solen succeir a platges no vigilades. Per tant, hi ha que fer cas al color de la bandera, fixar-se si la zona té roques, si hi ha ressaca i anar alerta amb els grans unflables que ara estan tant de moda.

Per últim, els socorristes han posat damunt de la taula una proposta ben interessant: crear platges lliures d’alcohol. Comenten que el perfil principal de l’ofegat a les nostres platges és un varó adult que va soles a la mar i amb un % d’alcohol al seu cos.

Està clar, que no soles la carretera pot jugar-nos una mala passada i que cal anar alerta a l’aigua ja que, desgraciadament, el gran nombre d’ofegaments no corresponen soles a la mar, també rius i llacunes s’emporten la vida de molts estiuejants. Així que, bon estiu, bones vacacions i ens llegim de nou a setembre. I alerta que passaré llista!

Font: Ester Jordà./


ivace

campusgandiaupv

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *