foradia mediambient

El gran valor natural del parc de la Font Roja

Les dades dels estudis recents demostren aquest fet front altres espais protegits

La declaració d’un espai natural protegit requereix, entre d’altres qüestions, de l’existència de tota una sèrie de recursos naturals amb interès per a la seua conservació, prenent com a referència la importància que té aquesta biodiversitat per al propi espai i la resta del territori. És per això, que al territori valencià s’han protegit al llarg del seu territori i de les darreres dècades un total de 22 espais sota la figura de Parc Natural.

Per a avaluar en quin grau aquests espais naturals protegits com són els Parcs Naturals ajuden a conservar la biodiversitat, el Servei de Vida Silvestre i el Banc de Dades de la Biodiversitat de la Generalitat Valenciana (BDB http://bdb.cma.gva.es) analitzen cada dos anys la riquesa d’espècies que alberguen els nostres Parcs Naturals, realitzant també informes en la matèria per inventariar espècies i establir línies en matèria de conservació.

Segons les últimes anàlisis realitzades, el Parc Natural de la Font Roja es troba al capdavant dels espais naturals protegits valencians, destacant per ser el major en nombre d’espècies. L’estudi realitzat estableix que a Font Roja s’han trobat 2.406 espècies en les 42 quadrícules delimitades, el que suposa una mitja de 57,3 espècies per kilòmetre quadrat. A continuació, li segueixen els parcs naturals de la Serra de Mariola amb 12,1, l’Albufera amb 8,9, la Serra Calderona amb 8,2 i la Serra d’Espadà amb 5,7. Cal ressenyar que és un dels parcs on més esforç de prospecció es fa, fet que, segurament, influeix en estes dades.

Índex de diversitat d’espècies, els 5 Parcs Naturals amb més diversitat d’espècies (2019)

Parc Natural Nº quadrícules Espècies Espècies per Km2
Font Roja 42 2.406 57,3
L’Albufera 267 2.364 8,9
Serra d’Espadà 380 2.184 5,7
Serra Calderona 246 2.029 8,2
Serra de Mariola 166 2.013 12,1

Com a espai natural que és, Font Roja no es troba en una situació de no evolució. La biodiversitat que alberga el seu territori (fauna, flora i bosc) està en constant evolució. En aquest sentit és necessari destacar que durant el primer semestre de l’any s’han identificat 9 espècies de papallones nocturnes no citades prèviament a Font Roja i que han passat a formar part del banc de biodiversitat propi del parc, augmentant així la seua riquesa.

Així mateix, és necessari indicar que per primera vegada ha nidificat el corb (Corvus corax) a Font Roja i actualment es pot trobar una parella amb cries que es troben en procés de dispersió. Fins ara l’única constància de nidificació del corb s’havia situat en el Barranc del Cint.

Seguiment de les caixes-niu de l’àrea del Santuari

Al llarg dels mesos de maig i juny s’ha fet el seguiment de 9 caixes-niu per a aus forestals instal·lades a l’àrea d’ús públic del Santuari de la Font Roja, amb un èxit d’ocupació d’un 66,66 % i a la seua majoria, ocupats per parelles de ferreret (Cyanistes caeruleus).

Les espècies detectades han estat les següents:

  • Totestiu (Parus major), 1 caixa. 9 pollets anellats.
  • Ferreret (Cyanistes caeruleus), 5 caixes. 24 pollets
    anellats.
  • 2 caixes buides sense cap indici d’ocupació.
  • 1 caixa amb inici de construcció de niu.

El seguiment d’aquestes caixes niu al voltant de l’àrea d’ús públic s’han pres com a indicador a llarg termini, per poder avaluar l’afecció del canvi climàtic a les comunitats d’aus del Carrascal.

A més, des de l’any 2005 l’Estació d’Esforç Constant (EEC) d’anellament científic del Parc Natural, està inclosa dins la xarxa d’estacions d’anellament del programa PASER (Programa de Anillamiento de Seguimiento de Especies Reproductoras) promogut per SEO/Birdlife.

L’objectiu fonamental del programa PASER és obtindre, mitjançant dades d’anellament, informació sobre les tendències poblacionals de les aus nidificants en el nostre país.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *