foradia subscriutegrat

Alcoi

El veïnat, columna per Ignasi Mora

El dia que calga triar la capital de les Comarques Centrals Valencianes, Alcoi té molts punts per a ser-ho. O en tenia. Vull dir que era tota una capital quan mon pare i jo visitàvem les fàbriques de tèxtil, i ell comprava teles per a vendre en la botiga de Gandia. Alternàvem, un dia era Alcoi i un altre València, que per a la meua edat infantil resultaven més o menys igual, de dimensions i d’aspecte.

Després, en la juventut, he vist el millor teatre de la meua vida gràcies a la iniciativa alcoiana. També recorde una reunió o manifestació d’Amics de la UNESCO, que va ser suspesa “por orden gubernativa”. Més tard, vaig fer la meua primera entrevista de ma vida a Ovidi Montllor, vaig sentir la nit freda alcoiana veent les estrelles i la pintura tan particular d’Antoni Miró al seu mas, i vaig llegir la quasi popular Isabel-Clara Simó i els versos de Manel Rodríguez-Castelló.

I em ve ara a la memòria cronològica un restaurant que mereixia molt la pena, la Venta del Pilar, on un senyor Olcina aconsellava plats i en prenia nota. Per a mi va ser un desastre gastronòmic que tancaren la Venta. La Venta Nadal l’ha substituïda en el bon menjar, però és tota una altra història. Per descomptat que he presenciat i escrit sobre els moros i cristians, els Reis Mags i l’inefable Tirisiti.

Per tot això i més, molt més, vaig tindre la temptació fa uns dies de parar i fer una volta per Alcoi, abans de continuar viatjant. Però no vaig trobar “pelailles”, ni pastissos de carn, ni… Encara més, molt més: els xicons i xicones d’Alcoi parlaven tots en castellà. ¡Mare de Déu dels Lliris, baixeu i feu-los la raó als pares alcoians! Millor: que baixe Sant Jordi de la muntanya i talle el cap dels traïdors.

¿Què heu fet, alcoians/es? ¿Heu perdut la raó i la decència intel·lectuals? ¿O és la dreta més antivalenciana en totes les seues manifestacions, provinciana, ignorant i burra, la que us està empentant a renunciar a la tradició més profunda, la llengua d’un poble? ¿No sabeu que tot va lligat, que sense llengua pròpia Alcoi pararà al barranc del Zinc, coberta de plàstic tret del fons de la mar?

Font: Ignasi Mora./


Una resposta de Alcoi

  1. Manel Rodríguez-Castelló ha dit:

    Així de crua és la realitat d’avui al nostre poble Alcoi, amic Ignasi, l’oblit s’ha convertit en una pesta, el menfotisme plana arreu, la despolitització i manca de sensibilitat s’estan ensenyorint de la ciutat. I tot això té un preu molt alt, massa alt: la llengua i cultura pròpies, formes de vida ancestrals, estem abocant-les al racó dels mals endreços. Això sí, tenim festes fins en la sopa, festa i tot festa. I la resta no importa. Gràcies per recordar-los-ho als nostres veïns, encara que no vulguen veure-ho.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *