foradia ivace

L’èxit que va sorgir d’una crisi

Reportatge per Javier Llopis

L’actual format de la Cavalcada de Reis s’aplica des de 1984 i és el resultat de l’enfrontament entre l’Ajuntament i l’entitat privada que organitzava la desfilada. La celebració de l’Adoració en la plaça va ser el canvi més significatiu després de passar l’organització a mans municipals.

Estem davant una altra gran paradoxa alcoiana. L’actual model organitzatiu de la Cavalcada de Reis Mags és el fruit d’una fortíssima crisi viscuda entorn d’aquesta celebració festiva, que es va produir l’any 1983 i que va ser el centre d’un virulent debat ciutadà. La decisió de l’Ajuntament de l’època, presidit pel socialista José Sanus, de retirar-li l’organització dels actes epifànics a la ‘Asociación de Amigos y Damas de los Reyes Magos’ va ser l’origen del disseny de la desfilada que estem veient en l’actualitat i que amb el pas del temps s’ha convertit en una fórmula d’èxit, que ha rebut la declaració de BIC i que cada 5 de gener atrau a la ciutat a milers de turistes.

Al llarg dels seus 135 anys d’Història la Cavalcada d’Alcoi ha passat per les mans de diferents entitats: des d’organitzacions culturals privades, a l’Ajuntament, passant pel Front de Joventuts. També s’han succeït els formats i els recorreguts de la desfilada real. Va haver-hi èpoques en les quals eixia de l’Hospital d’Oliver i acabava en la plaça d’Espanya; en unes altres feia un autèntic pelegrinatge pels carrers d’Alcoi, eixint del Passeig de Cervantes, arribant a la plaça, baixant pel carrer Major, eixint per Sant Blai i pujant fins al Partidor per San Francesc i Sant Mateu, per a després tornar a la plaça per Sant Nicolau. En els anys seixanta del passat segle, la comitiva va arribar a eixir des de l’antic Escorxador i a donar la volta als ponts fins a acabar en la plaça.

Cavalcada Any 1960. Llibre “La Cabalgata de Reyes Magos de Alcoy”, de Josep Lluís Santonja./

La ‘Asociación de Amigos y Damas de los Reyes Magosuna entitat privada dirigida per empresaris i persones notables d’Alcoi, va assumir l’organització de la desfilada des de l’any 1970. Va ser aquesta associació la que va implantar les bases de l’actual recorregut de l’acte: s’eixia del Camí i després de passar per la plaça d’Espanya i donar la volta als ponts s’acabava davant l’Hotel Reconquista, on els integrants de l’organització celebraven un sopar. Encara que el traçat de l’acte s’assemblava a l’actual, en la seua estructura organitzativa hi havia importants diferències. La cerimònia de l’Adoració se celebrava a l’interior de l’Església de Santa María, mentre la plaça d’Espanya romania sense cap activitat a l’espera que es reprenguera la Cavalcada. A més, les figures dels tres Reis Mags eren encarnades per persones conegudes d’Alcoi per la seua labor social o empresarial i els seus noms es feien públics com una distinció. La coreografia de carrer s’assemblava molt poc a l’actual i en ella escassejaven les referències als elements tradicionals del Nadal alcoià. Els ‘Asociación de Amigos y Damas de los Reyes Magos’ eren també els responsables d’organitzar el Bàndol Real, les Pastoretes i les representacions del Betlem de Tirisiti.

Aquesta situació es manté fins que l’any 1983 es produeix un greu enfrontament entre els organitzadors i l’Ajuntament. La decisió de la ‘Asociación de Amigos y Damas’ de triar com a Rei Mag a un conegut empresari local que havia sigut detingut a la frontera per un intent de fugida de divises provoca una guerra total entre ambdues entitats. La corporació exigeix el relleu d’aquest Rei, ‘Amigos y Damas’ es neguen en redó i al final, els responsables municipals decideixen retirar-li l’organització de la desfilada i muntar-lo pel seu compte amb el suport de l’Associació de Sant Jordi.

El 5 de gener de 1984 ix al carrer la primera Cavalcada de Reis municipal enmig d’una forta expectació popular per veure els resultats. La nova desfilada presenta importants canvis respecte a edicions anteriors. Es manté el recorregut fins a La Rosaleda, però es potencia l’acte de l’Adoració, que passa a celebrar-se en la plaça d’Espanya davant un pesebre vivent, acompanyat de l’Al·leluia de Händel com a fons musical i d’un xicotet castell de focs artificials. Aquesta xicoteta cerimònia es converteix immediatament en un dels moments culminants de la nit i rep el suport unànime del públic.

També es produeixen notables modificacions en l’estructura organitzativa. Els tres Reis Mags es converteixen en personatges anònims i l’organització de la comitiva de cada seguici real es posa en mans de diferents entitats culturals, socials, esportives o festeres triades cada any per l’Ajuntament, en reeixit intent d’ampliar les bases de participació ciutadana en l’acte. El festeig de la Cavalcada es converteix en tot un cant a les tradicions nadalenques alcoianes, participant en ell bandes de música, grups de dolçaina i agrupacions de balls populars. La desfilada es compacta i es comencen a utilitzar els dissenys d’Alejandro Soler, especialment realitzats per a l’acte. Amb el pas dels anys, aquesta fórmula va guanyant en ordre i va polint a poc a poc els detalls, fins a consolidar-se com un acte atractiu, que rep la difícil aprovació unànime de tots els alcoians. A partir de 1990 arriben les retransmissions en directe efectuades per Canal 9 per a tota la Comunitat Valenciana. La televisió autonòmica li dóna el recolzament promocional a la Cavalcada aplicant uns cuidats treballs de realització televisiva que posen l’accent en el tram de Sant Nicolau i en l’Adoració de la plaça d’Espanya. La desfilada real transcendeix les fronteres de la ciutat i es converteix en un autèntic senyal d’identitat de cara a l’exterior.

Aquest coneixement previ impulsat per l’extinta RTVV i les intenses campanyes de promoció impulsades per l’actual corporació municipal converteixen a la Cavalcada en un paquet turístic molt atractiu. Milers de visitants s’acosten cada 5 de gener a Alcoi per a gaudir d’un acte que combina l’espectacularitat amb l’estricte respecte a la tradició. És en aquesta època quan es produeixen els últims canvis de recorregut: primer es decideix suprimir el tram entre Sant Roc i l’Alameda i en 2019 es decideix acabar la Cavalcada en l’Avinguda del País Valencià, anticipant el seu inici i situant-lo en l’Avinguda d’Elx.

La inevitable polèmica acompanya a aquestes dues últimes mesures amb les quals l’actual govern municipal i les entitats participants en la Cavalcada intenten adaptar la desfilada real a un nou escenari delimitat pel creixement espectacular del nombre d’espectadors i per la necessitat de mantindre l’estructura original de l’acte.

Font: Javier Llopis./


ivace

campusgandiaupv

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *