Mari Luz Pascual, regidora de festes: “Dels 4.000 habitants, 2.000 són festeres o festers”
Ens apropem a les imminents festes de Moros i Cristians de Bocairent de la mà de la regidora de Festes

Bocairent ja està vivint els dies previs als seus actes centrals de les festes patronals. Es tracta de la primera celebració, en homenatge anual a Sant Blai, de les festes de moros i cristians de tot el territori valencià. Ens comenta els detalls la regidora de Festes del poble, Mari Luz Pascual.
Bocairent està gaudint de les emocions prèvies als seus Moros i Cristians, del 8 a l’11 de febrer. “Hem fet un vídeo promocional de les festes, que no en teníem; vull difondre les festes fins on puga“.
La intenció és arribar a consolidar-les Bé d’Interés Cultural. Així s’ho ha proposat la regidora de Festes del municipi, Mari Luz Pascual, que engega nova legislatura socialista, repetint al front d’aquesta competència. A banda d’aquesta responsabilitat, la seua família guarda una gran tradició festera a les esquenes. “El meu iaio ja eixia en els Mosqueters, també mon pare, i jo des de xicoteta“. La filà que, encara que és cristiana, per càstic d’un anterior alcalde de Bocairent per arribar tard als actes, ixen els últims, amb els Moros.
La costum festera la va reprendre fa tres anys, la regidora. “Personalment m’agrada molt l’acte de la processó; sigues o no devot, vius unes sensacions fortes“. I és que, a Bocairent, gairebé la meïtat del poble és fester. “Dels 4.000 habitants, 2.000 són festers o festeres“.

Un any més, els dies de Festa seran molt grans per a la localitat. Des del divendres, 7 de febrer, Les Caixes; el dissabte 8, dia de l’Entrada; diumenge 9, dia del patró Sant Blai; dilluns 10, Ambaixades; dimarts 11, dia del Sant Crist; i el dimecres 12, l’Eixabegó o descans. “Aquest any, el cartell no ha eixit a concurs; és una de les novetats. Una comissió ha designat al dissenyador, que és de Bocairent“. Vicent Ramon enquadra de manera ben engenyiosa el sentiment de tot un poble, que celebra, per fi, haver aconseguit l’aprovació de les esquadres mixtes, per tant, ja poden desfilar homes i dones conjuntament en una mateixa fila.
“Per què destaque els Moros i Cristians de Bocairent? Doncs perquè són les primeres de l’any. Són especials; no concebim unes festes sense fred, o sense neu, inclús” (riures). La regidora de Festes destaca, com a altres actes significatius, La Cordà: “És única, a l’aire lliure”. També ‘la disparà’, on han patit la polèmica de la pòlvora, assegura. “La gent estima les nostres danses, que ja són BIC, però també els Moros i Cristians, i tant“, reitera. Nou filaes, amb els seus respectius capitans i alferes, preparades per fer història, un any més.
Comenta i participa-hi