foradia subscriutegrat

Renfe suprimeix la venda de bitllets en la taquilla d’Alcoi

Comunicacions sota la síndrome dels serveis mínims • El Consell prioritza les zones costaneres en una proposta per a noves línies de transport de viatgers • La decisió de Renfe de suprimir la venda de bitllets en taquilla en les línies de baix trànsit afecta al tram Alcoi-Xàtiva

Les comunicacions continuen sent el principal taló d’Aquil·les d’Alcoi i de la comarca. Dues notícies negatives s’han produït sobre aquest tema al llarg de les últimes setmanes: d’una banda, la decisió de Renfe de suprimir la venda de bitllets per finestreta en els serveis de rodalia de baix ús i per l’altra, el projecte del Consell per a les noves línies d’autobusos, que prioritza la unió entre Alacant i València per la costa.

El problema amb la venda de bitllets té el seu origen en una reorganització interna de les empreses públiques de ferrocarrils, que afecta les línies de rodalia. ADIF ha deixat de prestar el servei de venda de bitllets, que ha passat a les mans de Renfe. Aquesta última empresa pública ha decidit suprimir la venda presencial en taquilla en aquelles estacions amb un baix trànsit de viatgers. Aquesta situació afecta directament a la línia Alcoi-Xàtiva, que té una mitjana de 61 passatgers diaris. La venda en finestreta se suprimeix definitivament en l’estació d’Ontinyent, on es preveu col·locar una màquina expenedora. Pel que respecta a Alcoi, la finestreta obrirà tres hores diàries, de 6 a 9 del matí de dilluns a divendres, i la resta del servei es cobrirà amb una màquina expenedora. Cal assenyalar, que en aquests moments està tancada la finestreta i encara no s’ha instal·lat la màquina, per la qual cosa els passatges els ven directament el revisor en el mateix tren.

Aquests canvis suposen un nou minvament de la qualitat del servei que ofereix la línia fèrria Alcoi-Xàtiva. Es critica que la supressió de la venda per finestreta és especialment negativa per a persones majors que tenen dificultats per a manejar les màquines expenedores. Des de Renfe s’insisteix a assenyalar que hi ha diversos sistemes alternatius per a l’adquisició de passatges, com a internet o les oficines de Correus.

A l’espera que comencen a executar-se les obres de reforma integral de la línia Alcoi-Xàtiva, adjudicades en 7 milions d’euros, el tren continua tenint importants mancances. Als problemes d’atenció al públic que suposen els canvis en la venda de bitllets, cal afegir el manteniment dels incòmodes transbords en l’estació xativina.

Nou mapa de línies de bus

En aquest mateix ordre de coses, cal assenyalar que la Generalitat Valenciana està a punt d’iniciar el procés d’adjudicació d’un nou mapa autonòmic de transport de passatgers per carretera, en el qual s’inclouran diferents línies d’autobusos per a tota la Comunitat Valenciana. Aquest projecte presenta una iniciativa estrela: la creació d’un trajecte directe i ràpid entre València i Alacant. Segons ha informat l’edició alacantina del diari El Mundo, la Conselleria d’Obres Públiques es decanta perquè aquest viatge s’efectue a través de l’àrea costanera, aprofitant la supressió dels peatges en l’antiga AP-7. De prosperar aquesta iniciativa, Alcoi i les comarques de la Vall d’Albaida i La Costera es quedarien fora d’aquest gran recorregut.

Cal subratllar, no obstant això, una dada important: la Generalitat deixa oberta a les empreses la possibilitat de canviar aquest traçat i d’utilitzar l’autovia central, si els és més convenient per a la captació de passatgers.

En el cas de prosperar aquesta proposta, estaríem davant una situació molt semblant a la viscuda amb el denominat tren de la costa. Quan la Generalitat del PP va impulsar un pla per a connectar directament Alacant i València per ferrocarril, va optar per portar el traçat d’aquest nou servei per les àrees costaneres de les províncies d’Alacant i València. Aquesta elecció va enterrar de manera definitiva la possibilitat de connectar Alcoi i Alacant per tren, reivindicada per diferents col·lectius d’Alcoi i de la comarca.

Pel que respecta a l’àrea geogràfica de les comarques centrals, la proposta del govern autonòmic planteja les següents línies: Alcoi-Gandia-València, Ibi-Alcoi-Xàtiva-València i Ontinyent-València. Amb l’excepció del pas d’un dels serveis per Gandia, es manté pràcticament intacta l’actual estructura en els trajectes dels autobusos.

És important destacar, que al llarg de les últimes dècades l’ús de l’autobús per al viatge entre Alcoi i València ha experimentat un important augment. El transport de viatgers per carretera ha sigut el principal beneficiari de l’estat de crisi permanent en què ha viscut el ferrocarril a la comarca. També ha tret profit de la finalització de les obres de l’autovia central, que ha permés reduir de manera considerable el temps del viatge.

Font: Javier Llopis./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *