lasarga ajualcoitel

La llei de Secrets Oficials, una llei franquista en democràcia

Mirada al món per Ester Jordà

El jutjat d’instrucció número 53 de Madrid, inadmetia estos dies una querella interposada per l’associació de juristes Sociedad Humana perquè s’investiguen els termes de l’autorització del Govern a l’enviament al setembre de 2018 de 400 bombes guiades a Aràbia Saudita.

Es creu que este armament va ser utilitzat en la guerra d’Iemen, on s’estan cometent greus crims i violacions de drets humans contra la població civil i, segons la legislació espanyola i internacional, està prohibida l’exportació d’armament a llocs en conflicte que puga ser usat per a cometre violacions de drets humans. Així doncs, que el Govern autoritzara este tipus de transaccions podria constituir un delicte de prevaricació.

L’argument del jutjat per a no admetre a tràmit la querella era presentar un document al què l’associació querellant no té accés perquè està protegit per la Llei de Secrets Oficials, i el jutjat no va accedir a sol·licitar-lo al Govern. És ridícul que per a poder investigar la comissió d’una presumpta prevaricació per part del Govern la justícia exigisca que es presente la llicència d’autorització de la venda, que el propi Govern té la potestat d’ocultar amb base en la llei de Secrets Oficials.

I és que tot ha de canviar per a què res canvie. Eixa és l’estafa de la famosa ‘Transició democràtica espanyola’. Resulta que la Llei preconstitucional 9/1968 sobre Secrets Oficials  va ser modificada per última vegada el 10 de novembre de 1978 per Adolfo Suárez. Quina casualitat! Un mes abans d’aprovar-se la Constitució i sols va ser un xicotet llavat de cara. A hores d’ara, esta llei franquista de secrets oficials seguix vigent i xoca diàriament amb la Llei de Transparència, Accés a la Informació i Bon Govern, firmada el 9 de desembre de 2013 

Esta Llei de Secrets Oficials és l’original del franquisme i no té un procediment automàtic de desclassificació de documents passat un temps, com en altres països. A iniciativa del PNB fa tres anys, es va proposar fixar un termini de 25 anys per a matèries secretes i un altre de deu anys per a les matèries reservades però el termini d’esmenes va ser prorrogat més de 14 vegades i, a hores d’ara, res ha canviat i els secrets oficials poden continuar sent eterns.

Actualment en el nostre ordenament jurídic hi ha 265 normes preconstitucionals vigents i consolidades. 169 són normes aprovades durant el Franquisme. Així, 66 seguixen vigents sense haver sigut modificades des de la mort del dictador i 43 tenen la firma de Francisco Franco.

Qui va dir que el franquisme havia mort?

Font: Ester Jordà./


ajualcoiturisme

culturalcoi

 

artacasamuntany

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *