foradia subscriutegrat

Xarrada en la UNESCO: passat i present del militarisme a Espanya, a càrrec de Pere Ortega

Acompanyada de la presentació del seu llibre "Dinero y militarismo. Del franquismo a la democracia (1939-2018)", aquest dijous, 23, a les 20 hores

Pere Ortega és llicenciat en Història Contemporània i postgrau en Hisenda Pública per la Universitat de Barcelona.

President del Centre Delàs d’Estudis per la Pau i professor del curs Conflictologia de la Universitat Oberta de Catalunya. President de la Federació d’ONG per la Pau fins 2013. Investigador i analista en temes de pau, noviolència, desarmament i conflictes. Manté el blog ‘Crónicas Insumisas‘ en Publico.es i és autor de nombroses publicacions sobre pacifisme, desarmament, i crítica al militarisme.

La seua última obra és el llibre que presentarà a Alcoi, ‘Dinero y militarismo. Del franquismo a la democracia (1939-2018)’. Aquest és, sens dubte, un llibre ambiciós. D’una banda, té l’obstacle derivat de l’escassa bibliografia i documentació sobre una matèria, la despesa militar a Espanya, en el qual les qüestions relacionades amb la defensa no són transparents. I, per un altre, perquè busca criteris unificadors per a donar una visió de conjunt que permeta delimitar el militarisme existent a Espanya, tant sota la dictadura franquista, des de 1939, com en l’etapa democràtica, fins a l’actualitat. I no sols des de l’anàlisi, que n’hi ha i molta, sinó també des d’una clara posició en favor del desarmament, la desmilitarització i la construcció de la pau des de la perspectiva de la transformació dels conflictes per mitjans no violents. Una despesa militar que és fonamental conéixer, perquè darrere de l’enorme sofriment i destrucció que produeixen les guerres, és imprescindible conèixer que, al mateix temps, són un negoci.

Pere Ortega, alhora, aborda el paper que va jugar l’estructura militar dins dels diferents períodes polítics estudiats. I, de pas, es detallen els esdeveniments polítics més importants en relació amb la pau i la seguretat d’Espanya d’aquestes etapes. Alhora que llança una crítica severa al mantra ideològic que sosté que els exèrcits i les armes equivalen a més seguretat.   

La cita, la recordem: aquest dijous, 23 de gener, a les 20 hores, al club UNESCO.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *