foradia subscriutegrat

Menys cotxes, més salut: La qualitat de l’aire millora a Alcoi durant el confinament

Entre els dies 14 de març i 30 d'abril, els nivells de NO2 han baixat quasi a la mitat amb una reducció del 45% • La contaminació per NO2, és encara major: un 56%, d'11,03 a 4,85 µg/m3

La forta restricció del trànsit durant el confinament a causa de la COVID-19 ha reduït a la mitat els nivells de diòxid de nitrogen (NO2), i haja millorat la qualitat de l’aire a Alcoi entre el 14 de març i el 30 d’abril.

La Carrasca-Ecologistes en Acció, que fa un seguiment periòdic dels nivells de contaminació en l’estació instal·lada a la Zona Nord, analitzant les variacions de la qualitat de l’aire d’Alcoi durant este període excepcional.

Diversos estudis estan relacionant un major risc de mortalitat per la malaltia COVID-19 amb la contaminació atmosfèrica i el diòxid de nitrogen (NO2), és el contaminant que expulsen els automòbils.

La Carrasca-Ecologistes en Acció es pregunten si, “ha millorat la qualitat de l’aire a Alcoi?”  Y la resposta és s’ha notat el confinament.

L’anàlisi evidencia una clara millora de la qualitat de l’aire a Alcoi, encara que l’oratge plujós d’esta primavera també podria haver influït.

Entre els dies 14 de març i 30 d’abril, els nivells de NO2 han baixat quasi a la mitat dels de l’any passat amb una reducció del 45%. La reducció de la contaminació per NO2, és encara major: un 56%, d’11,03 a 4,85 µg/m3, en comparació amb els valors del mateix període durant els 10 anys anteriors, de 2010 a 2019.

El col·lectiu ecologista aclareix que els nivells de NO2 que es registren habitualment a Alcoi són inferiors al de capitals i lluny de les recomanacions de l’OMS.

Sense informació sobre les partícules fines en suspensió PM2,5, tan petites que són 100% respirables i penetren en l’aparell respiratori i es depositen en els alvèols pulmonars, amb repercussions greus sobre la salut.

Alcoi es superaven els nivells recomants per l’OMS per a les PM2,5, ara no és possible fer cap estudi de la seua evolució, la Conselleria de Medi Ambient, va deixar de mesurar-les l’any 2014.

Menys cotxes, més salut

La situació creada per la COVID-19 corrobora que la reducció del trànsit a les ciutats té efectes clars en la contaminació, que suposa una millora important de la salut pública.

La Carrasca-Ecologistes en Acció ens anima a mantindre bones pràctiques com la compra de proximitat, el teletreball voluntari, l’administració electrònica i, anar a peu o bicicleta.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *