foradia mediambient

Són persones. No són números: The New York Times

Columna per mishima

El diari “New York Times” el diumenge va publicar una portada impactant en honor als prop de 100.000 morts per la COVID-19 als Estats Units. El seu títol: “Gairebé 100.000 morts als Estats Units, una incalculable pèrdua”. En la entradeta: “No eren simplement noms en una llista. Érem nosaltres”.

Impresa del 24 de maig, The New York Times mostra que tot número té darrere un nom. Són 1.000 noms. A penes l’1% dels morts als EUA, que aviat seran 100.000.

La portada crida poderosament l’atenció perquè no hi ha color: està en blanc i negre i segueix l’esquema de les pàgines dels periòdics de fa un segle, sense fotografies.

Algú va dir que quan es fotografia en blanc i negre, es fotografia l’ànima. Doncs bé, el rotatiu novaiorqués va posar en negre sobre blanc els noms dels difunts, un a un: el seu nom complet, la seva edat i una frase presa dels obituaris que han anat apareixent en els diferents rotatius estatunidencs.

Així, apareixen, entre altres, “Jana Prince, 43″, de qui es pot llegir: “Treballadora social, va dedicar la seva vida als altres”.

Landon i els seus col·legues, després de la mal gestió de Trump, es van plantejar quina seria la millor manera d’informar quan Estats Units s’acosta als 100.000 morts: “Tant entre nosaltres com segurament en el públic en general, existeix una mica de fatiga enfront de les dades”.

Així que se li va ocórrer la idea de compilar obituaris i esqueles de víctimes de la COVID-19 publicades en periòdics grans i petits dels Estats Units, i seleccionar fragments de la seua vida.

En l’elaboració d’aquesta llista van treballar editors de diferents seccions, a més de 3 estudiants de Periodisme. Van llegir els obituaris en centenars de periòdics i van recopilar frases que  retratassen cada vida perduda.

Els principals mitjans de comunicació del món es van fer ressò ahir de la portada i en les xarxes socials milions de persones la van publicar i van comentar. No serà d’estranyar que la iniciativa aconseguisca un premi Pulitzer en la pròxima edició.

Avui el periòdic NYT torna a la càrrega contra l’extrema dreta espanyola.

“La dreta espanyola avui propagandiza que el seu país està en mans de comunistes i chavistes. En el súmmum de l’al·lucinació, suposen el confinament pandèmic com un arrest domiciliari en un gulag sanitarista (…) El reclam de ‘llibertat, llibertat, llibertat’ i la comanda de dimissió del Govern s’acoblen. En el discurs de les dretes extremistes sempre hi ha una invasió en procés i un enemic clar. Ho van fer els nazis −el ‘virus’ eren, sobretot, els jueus−, les dictadures sud-americanes dels setanta i vuitanta −el ‘virus’, els socialistes− i ho flamegen Trump i els nacionalismes nativistes avui −el ‘virus’ és l’altre−. El tronc és comú: recuperar la nació −el que ells creuen que és la nació, sempre un concepte restringit− els quals la perverteixen, danyen. L’emmalalteixen”, afegeixen.

Font: mishima./


museus alcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *