foradia subscriutegrat

La sentència del Tribunal Suprem protegeix l’aigua potable de l’aqüífer del Molinar d’Alcoi

Salvem l'Aqüífer del Molinar i La Carrasca critica durament l'actuació de l'anterior govern del PP en el cas Alcoinnova i considera "una greu irresponsabilitat" que l'aleshores consellera popular Isabel Bonig creara "falses expectatives"

Són molts anys continuats de treball, estudis, informes, plets i accions els que ha dut la plataforma Salvem l’Aqüífer amb l’objectiu de protegir la zona que abasteix en bona part al poble d’Alcoi d’aigua potable: l’Aqüífer del Molinar.

El Tribunal Suprem ha dictat la sentència en el cas ‘Alcoinnova’, l’ATE, Actuació Territorial Estratègica, en un àrea de vulnerable per l’aqüífer del Molinar junt el Parc Natural de la Font Roja, promoguda per l’empresa La Española a la partida de la Canal d’Alcoi.

Així, l’alt tribunal confirma la decisió del Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJ), del 12-04-2018. I anul·la el pla per les deficiències de la tramitació ambiental i perquè admet activitats perilloses per a l’aqüífer del Molinar.

Deprés del treball dut a terme, Salvem l’Aqüífer del Molinar i La Carrasca-Ecologistes en Acció es mostren “satisfetes” amb la sentència del Suprem perqué contribuirà a preservar l’aigua potable d’Alcoi

El TS va intervindre arran d’un recurs de cassació presentat únicament per l’empresa promotora, el nou govern de la Generalitat Valenciana amb Ximo Puig va considerar que els arguments del Tribunal Superior eren incontestables.

La Española va plantejar en el recurs varies qüestions, el Suprem només en va admetre a estudi una, relativa a la possible aplicació retroactiva d’una reforma legal de l’any 2015, el pla el va aprovar el 07-07-2014, l’aleshores consellera popular Isabel Bonig.

Segons el Tribunal Suprem, no va haver cap contradicció entre les sentències del TSJ que van resoldre el recurs de l’Ajuntament d’Alcoi i el de les associacions ecologistes, ja que els plantejaments eren diferents.

El perill que podria suposar la ubicació allí d’un polígon industrial del qual no es podria garantir la seguretat mediambiental, ha quedat dissuadit.

En aquest cas, com diu el Suprem:
“no cabe negar que se vicia de nulidad el Plan cuando se omite el trámite de evaluación ambiental […], que es lo que acontece en el caso de autos”

Els ecologistes assenyalen “que sempre hem dit que la part industrial de l’actuació Alcoinnova es podia executar en molts altres llocs“, i així ho van demostrar en el procés judicial, presentant un estudi de la Universitat Politècnica de València que comparava les alternatives d’ubicació.

Els ecologistes recorden que des que es va anunciar el projecte ja van advertir que el lloc elegit no era viable, que era legalment impossible la ubicació proposada per La Española i que era una “greu irresponsabilitat” dels populars crear falses expectatives: “Teníem raó quan al·legàvem que triar la Canal era la pitjor opció si es volia dur avant un projecte seriós i viable i no merament especulatiu”.

Per això, les dues associacions critiquen durament l’actuació de l’anterior govern del PP i, particularment, l’actitud, de la que va ser consellera popular d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, Isabel Bonig: en lloc d’actuar de forma responsable i d’ajustar-se a la legalitat, va donar ales a l’especulació urbanística”.

Pel ecologistes, els populars mai van pensar en el futur d’Alcoi “que sense aigua ho perd tot”, i la exconsellera popular Boning ara deuria d’assumir responsabilitats “de la seua mala gestió i demanara disculpes“, a les persones que van presentar les 1.618 al·legacions que ella va desestimar sense fonament, com “ara s’ha comprovat”.

Finalment, podem felicitar-nos i felicitar tot el poble d’Alcoi, perquè la sentència del Suprem garanteix la preservació del nostre principal subministrament d’aigua potable”, remarquen Salvem l’Aqüífer.

Salvem i La Carrasca també recorda que la victòria judicial és el fruit de la dedicació de moltes persones anònimes, que de forma altruista han unit les seues forces: “i que dues xicotetes associacions hagen aconseguit guanyar. Això demostra el valor dels esforços col·lectius i de la il·lusió pel bé comú”.

Moltes alcoianes i alcoians han agraït aquest dies a Salvem l’Aqüífer del Molinar i la Colla Ecologista La Carrasca, el seu treball per evitar el risc del principal abastiment natural d’aigua potable d’Alcoi.

Font: Redacció./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *