foradia subscriutegrat

La Generalitat recupera les competències al País Valencià que dóna el pas a la fase 3 avançada

Ximo Puig anuncia una 'fase 3 avançada' a la Comunitat que permeta 'salvar treballs i empreses' i assegurar el futur de la societat valenciana

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat una “fase 3 avançada” a la Comunitat, que permeta “salvar treballs i empreses” i assegurar el futur de la societat valenciana. “Junts hem salvat vides”, ha emfatitzat el cap del Consell, i “ara ha arribat l’hora d’alçar-nos amb determinació”. 

“La Generalitat recupera totes les seues competències, que havien sigut suspeses de manera temporal per l’estat d’alarma”, ha asseverat el president, que ha pronunciat una declaració institucional aquest dissabte amb motiu del pas a la fase 3 de la Comunitat Valenciana a partir d’aquest dilluns, 15 de juny. 

Segons Puig, amb el disseny d’una fase 3 avançada, “més oberta que la normativa del Ministeri de Sanitat”, i “adoptant amb responsabilitat totes les mesures de prudència, higiene i protecció necessàries, com està fent la ciutadania, ha arribat el moment de flexibilitzar al màxim les restriccions” que, segons la seua opinió, “han limitat la vida familiar i social de la ciutadania i que han impedit, o retallat de manera considerable, l’activitat dels comerços, els autònoms i les empreses valencianes”

Llibertat de moviments 

El màxim responsable de l’executiu valencià ha detallat que en el decret que s’ha publicat el divendres en el ‘Diari Oficial de la Generalitat Valenciana’, que regula les normes que van entrar en vigor a partir de la mitjanit de diumenge fins al dilluns, es preveuen, entre altres mesures, ampliacions significatives dels aforaments màxims d’ocupació en establiments i instal·lacions, i l’augment de la dimensió dels grups per a exercir activitats determinades. 

En aquest sentit, el decret del president de la Generalitat fixa aforaments màxims d’ocupació en establiments i instal·lacions del 75 % a tots els efectes, enfront del 50 % proposat en l’ordre del Ministeri de Sanitat, i també les capacitats màximes en actes a l’aire lliure augmenten respecte al criteri genèric. 

A més, la distància social mínima passa a ser d’un metre i mig i en el cas que no es puga mantindre aquesta distància interpersonal de seguretat, serà obligatori l’ús de la mascareta. Així mateix, desapareixen totes les franges horàries. 

D’altra banda, desapareixen les restriccions a la llibertat de moviments per les diferents comarques de Castelló, València i Alacant. “Tal com havíem demanat, conformem una unitat territorial i tots els ciutadans i ciutadanes ens podrem moure amb llibertat plena de nord a sud i d’est a oest de la Comunitat Valenciana”, ha celebrat Puig. 

En aquest sentit, el màxim responsable del Consell ha agraït “la paciència, comprensió i responsabilitat” que han mostrat aquelles persones que tenen família o una segona residència en una altra província de la Comunitat Valenciana, “que porten quasi 100 dies sense poder veure els seus familiars o sense poder utilitzar el seu altre habitatge”. 

Reactivació econòmica, social i cultural 

Pel que fa al contingut concret del decret, que té 53 articles i 6 disposicions, el president ha destacat tres blocs: el social i educatiu; el comercial i econòmic, i el cultural, lúdic i esportiu. 

En l’apartat social, el titular del Consell ha explicat que les restriccions aplicables a cerimònies, ritus i actes socials es flexibilitzen de manera que els aforaments queden de la següent manera: per a bodes i cerimònies religioses, el 75 % de l’aforament de l’espai o lloc de culte; per a vetles, un màxim de 25 persones, i per a comitives de soterrament, fins a 50 persones. 

Pel que fa a l’àmbit educatiu, es permet la reobertura, a partir del 19 de juny, de les escoles infantils de titularitat municipal i privades de 0 a 3 anys; en Primària, Secundària i Batxillerat s’inclou l’obligació d’oferir tutories presencials a les famílies i també s’introdueix la realització d’activitats presencials, en grups reduïts, per a l’alumnat que es presente a les proves d’accés a la Universitat; en l’àmbit universitari, es reprén l’activitat presencial de les pràctiques externes en les condicions que estableix el decret. 

Quant a l’activitat econòmica i comercial, per a la qual, segons Puig, la Generalitat aposta per “una reactivació més ràpida”, es preveu que l’ocupació interior dels comerços puga augmentar, a partir de dilluns, un màxim del 75 % de l’aforament; els mercats ambulants podran instal·lar un màxim del 75 % de les parades, i als centres comercials es permetrà ocupar un màxim del 75 % de l’aforament a cada local comercial. 

Quant a les fires comercials que tinguen lloc en recintes d’institucions firals, es podrà arribar al 75 % d’aforament de cada pavelló o estand. Pel que fa als congressos, trobades, reunions de negoci i conferències, l’aforament màxim serà de 100 persones. 

Pel que fa al sector de la restauració, l’hostaleria i els hotels, l’articulat del decret preveu una disminució de les restriccions en tot el territori valencià. Així, dins dels bars, cafeteries i restaurants es permet arribar al 75 % de l’aforament i torna a estar autoritzat consumir en la barra amb la distància de seguretat d’un metre i mig; en les terrasses s’autoritza el 100 % de les taules, amb 2 metres de distància entre aquestes i sense que cap taula supere les 20 persones. També es permet la reobertura al públic de discoteques i bars d’oci nocturn, amb un terç de l’aforament i sense poder ballar. 

Quant als hotels i altres allotjaments turístics, es reobrin les zones comunes al 75 % de l’aforament i l’ocupació general s’eleva també a aquest mateix percentatge de la capacitat legal que tenen; la reobertura de locals de joc i apostes queda limitada al 50 % de l’aforament. 

En l’àmbit cultural, el decret introdueix novetats “que amplien la capacitat i l’activitat potencial d’un sector que necessita posar-se en peu com més prompte millor”, ha assenyalat Puig. 

Així, en les biblioteques, es permeten activitats culturals i d’estudi en sala fins al 75 % de l’aforament i, en cas de no poder mantindre la distància de seguretat, s’utilitzarà la mascareta; als museus, sales d’exposicions i monuments, les visites s’amplien al 75 % de la capacitat, amb grups de 20 persones màxim; als cines, teatres, auditoris, circs i espais semblants, l’activitat té autoritzada una ocupació del 75 % de l’aforament, i amb un màxim de 800 persones quan siguen espectacles a l’aire lliure; en el cas de les activitats de les places de bous i altres recintes taurins, el límit d’ocupació serà del 50 %, com estableix el Govern d’Espanya. 

Pel que fa a l’oci, el text legal valencià preveu la reobertura dels parcs recreatius infantils; es permeten les escoles d’estiu al 75 % de la capacitat habitual de l’activitat, amb un màxim de 250 participants a l’aire lliure o de 100 en espais tancats, i sempre en grups de 15 persones màxim; les piscines d’ús recreatiu dels municipis de la Comunitat poden obrir amb un aforament permés que pot arribar al 75 % de la capacitat. També podran obrir, en les mateixes circumstàncies, les piscines comunitàries d’edificis o urbanitzacions, així com les piscines d’hotels i allotjaments turístics, però no es podran utilitzar les fonts d’aigua del recinte i serà necessària la neteja i la desinfecció exhaustiva en vestuaris, banys, hamaques i altres elements. 

Pel que fa al turisme vinculat a l’oci, els zoològics, els aquaris, les embarcacions turístiques, els centres recreatius i les atraccions de fira poden acollir persones usuàries en un màxim del 75 % de l’aforament i es permet fer rutes turístiques amb grups d’un màxim de 20 persones. 

Quant a l’àmbit de l’esport, la pràctica d’activitat esportiva, que fins ara, bé havia sigut prohibida o bé havia estat restringida a determinades franges horàries, “rep ara un nou impuls”, ha afirmat Puig. “El confinament no era neutre, ni mentalment ni físicament -ha prosseguit el president de la Generalitat- i ara necessitem tornar a l’exercici de la manera més intensa que permeten les indicacions sanitàries”. 

En aquest sentit, el màxim responsable del Govern autonòmic ha anunciat que des de dilluns que ve “les activitats esportives de naturalesa i a l’aire lliure, com ara senderisme, ciclisme, muntanyisme o escalada, es podran practicar lliurement dins del territori de la Comunitat Valenciana en grups d’un màxim de 50 persones”. 

Agraïment a l’esforç col·lectiu 

El president de la Generalitat ha mostrat la seua gratitud a la ciutadania valenciana davant del “moment històric” que s’ha viscut, “un període extraordinari amb moltes vides perdudes, que portem i portarem en el record”, ha recordat, “però també ha sigut un temps que ens ha unit més davant de l’adversitat, com una gran família guiada per la responsabilitat i la solidaritat col·lectiva”. 

“La Generalitat ha tingut el millor equip que mai ha somiat cap govern: 5 milions de persones que s’han sacrificat pels altres”, ha emfatitzat Puig, el qual ha valorat el compliment “estricte” del confinament per part dels valencians, “amb un 92 % de persones que s’han quedat a casa i que, fent això, han salvat 42.000 vides”

Tot aquest llegat d’esforç, fraternitat i ajuda mútua serà l’actiu que farà alçar la nostra terra”, ha declarat el màxim responsable del Govern autonòmic, que ha remarcat que aquest procés s’ha dut a terme a la Comunitat Valenciana “sense crits, ni enfrontaments, ni crispació”. 

En aquest sentit, el president de la Generalitat també ha valorat i agraït l’actitud que han mostrat tots els agents polítics, sindicals, empresarials i institucionals, “el fruit de la qual ha sigut un clima col·laboratiu, de lleialtat al nostre poble i de respecte a l’immens esforç de la societat”, ha afirmat. 

“Aquesta ha sigut la via valenciana: responsabilitat, diàleg i acció, sabent que ningú ho fa tot bé i que la disculpa i la humilitat són ara més necessàries que mai”, ha conclò.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *