Toni González: “En el cas de l’IES Pare Vitòria utilitzarem qualsevol espai perquè tot l’alumnat pugui assistir presencialment”
Des de Les Muntanyes ja sabeu que ens preocupa l’educació, i en aquest cas hem parlat amb el director de l’IES Pare Vitòria, Toni González sobre la situació dels alumnes que es tenen que presentar a les Proves d’Accés a la Universitat

L’educació és un dels pilars fonamentals per a tindre una societat millor i gent més preparada. En Les Muntanyes volem saber com s’ha viscut tota aquesta situació des dels centres educatius, i en aquest cas hem parlat amb Toni González, director de l’IES Pare Vitòria d’Alcoi, per tal de conéixer com s’enfrontaran els alumnes de segon de batxillerat a aquesta selectivitat després d’haver finalitzat un curs ple de dificultats i incerteses per als alumnes.
A més a més, també hem comentat amb Toni González, com podria ser el pròxim curs i com s’afronta aquesta nova normalitat en l’àmbit educatiu.
- Com ha sigut l’adaptació dels mestres, especialment aquells que donen classe en segon de batxiller, que és un curs en el qual l’alumnat es juga molt?
Ha estat un curs molt complexe arrel del confinament, és cert que l’IES Pare Vitòria des del 13 de març de 2020, va continuar el procés d’ensenyament a distancia amb tot l’alumnat i este fet ha implicat que l’ensenyament almenys haja tingut una continuïtat. En el cas de 2n de Batxillerat hem finalitzat tot el temari de la manera més adient possible en esta situació, perquè per estes dates el temari d’este curs estava ja impartit al voltant del 80% aproximadament, desprès en el confinament en diferents sessions lectives, per videoconferència, per plataformes ONLINE s’ha tancat el 100%, i a partir del 16 de juny fins el 2 de juliol, s’han realitzat repassos i reforços al centre per preparar esta prova de selectivitat tan significativa que marca el futur acadèmic, professional i personal.
- Els i les alumnes d’aquest curs van acceptar fàcilment aquesta situació tenien dubtes sobre si el seu futur estava en perill? Com van actuar ells a aquest canvi ja quasi en la recta final del curs?
L’alumnat ho acceptat de manera prou estandaritzada, perquè és cert que centre ja portava des de fa 4 cursos un recorregut per treballar amb les noves tecnologies i treballant amb plataformes en les quals realitzaven tasques online, treballs, vídeos, conferències, blogs, foros de debat, etc.
- S’ha pogut finalitzar el temari amb normalitat?
El temari en 2n de Batxillerat si que s’ha pogut finalitzar, i en la resta de nivells ESO, Formació Professional, i 1r de Batxillerat el que és la part competencial clau i els estàndards d’aprenentatge del currículum de cada matèria, mòdul o assignatura si que s’ha impartit. Per al proper curs 2020-2021 es cert que s’ha planificat una programació on els aspectes més deficients d’aquest curs 2019-2020 es puga profunditzar en els mateixos.
- Les Universitats són les que preparen els exàmens de la PAU, ha canviat la mecànica en la forma d’examinar als futurs universitaris? Posaran facilitats a l’hora d’avaluar o inclús de realitzar els exàmens?
Les Universitats actualment no han canviat el format de l’accés a la mateixa, és cert que es podria analitzar i estudiar altres formats més adients per a este accés, perquè a vegades les candidates o candidats més idonis no opten al Grau Universitari desitjat en primera instància, com pot ser el cas de Medicina, on queda clar que s’haurien d’augmentar les places ofertades, vist el que hem vist en aquesta pandèmia, i la necessitat d’inversió en Sanitat.
El format plantejat per aquest curs sobre les proves AvAU (Avaluació per a l’Accés a la Universitat), és a dir la selectivitat o les PAU, si que inicialment adopta un format més assequible per a l’alumnat d’este curs, on l’opció A i B, que triaven en cursos anteriors, es converteix en una única opció on poden triar tan preguntes, problemes, o exercicis de les dues opcions. Perquè ho entenem, expliquem un exemple: antigament tenies 6 preguntes en l’opció A, i 6 preguntes en l’opció B, analitzaves les dues opcions, on observaves que sabies contestar 5 preguntes de l’opció A, i 4 preguntes de l’opció B, i triaves l’opció A; ara triaran 6 preguntes de 12 preguntes a contestar.
- L’alumnat que passa el pròxim curs a segon de batxillerat, què incerteses té ara mateix? Com es realitzarà aquest curs?
Les incerteses de l’alumnat de 2n de Batxillerat és si el curs s’engegarà presencialment o a distància. Inicialment segons centres cuidant la distància d’1,5 m entre persones serà presencial, este fet implicarà segons els espais de cada edifici educatiu implicarà que puguen assistir al centres tots els dies o en una assistència parcial: com pot ser dilluns, dimecres i divendres la meitat d’un grup/classe i dijous i divendres l’altra meitat, i a la setmana següent a l’inrevés. En el cas de l’IES Pare Vitòria utilitzarem qualsevol espai, encara que no siguen aules específiques, com pot ser la biblioteca, aula polivalent, i gimnàs perquè tot l’alumnat pugui assistir presencialment tot els dies de tot el curs.
Queda clar que els escenaris possibles en aquesta pandèmia seran 3: a) confinament total, b) assistència parcial i c) assistència total. Tenint en compte que en un rebrot del coronavirus en un centre pot implicar el tancament total o parcial del centre fins localitzar la seua expansió en 15 dies.
- Parlant de l’Institut en general, ja se sap quines seran les mesures higièniques que s’hauran de seguir per a poder realitzar el pròxim curs d’una manera segura, tant per a l’alumnat, com per al professorat?
Les mesures higièniques previstes són que l’alumnat, professorat, consergeria, administració, etc, ha de vindre al centre amb mascaretes. Dins les aules s’ha de respectar el metre i mig de distància entre persones, patis diferenciats, amb poca acumulació de gent en els espais comuns, així com gel hidroalcohòlic a l’entrada de cap aula. Els centres hem de tindre aula de confinament per si sospitem d’algun cas comunicar-ho a Atenció Primària Sanitària per posteriorment informar a Sanitat en el cas que done positiu en la infecció del virus COVID19, i així activar tot el protocol sanitari al respecte, així com la seua traçabilitat.
Finalment m’agradaria agrair al professorat, l’alumnat, i les famílies el gran esforç que han realitzat durant tot este període confinament viscut, havent dut a terme la tasca d’aprenentatge dins dels seus habitatges, i posant cada granet d’arena tota la comunitat educativa per arribar a la finalitat de l’educació que és donar un futur social que garanteixca la igualtat d’oportunitats.
Comenta i participa-hi