foradia mediambient

Més de 90 espècies d’ocells en l’entorn del Paratge Sant Pasqual-Torretes

Aquest 'inventari' l'ha editat la Universitat d'Alacant en aquest paratge municipal de la localitat d'Ibi, en el qual destaquen algunes espècies en perill com l'àguila cuabarrada

Per a poder conéixer millor els ocells del nostre entorn, Publicacions Universitat d’Alacant ha realitzat una Guia d’aus comuns al Paratge Natural Municipal de Sant Pasqual-Torretes.

S’ha fet de forma voluntària i amb molt pocs mitjans materials per membres de la Societat Il·licitana d’Ornitologia, de la qual formen part membres destacats com Agustín López Alonso, autor d’aquesta guia.

El llibre està basat en els mostrejos de camp fets per l’autor en aquest paratge d’Ibi, que ocupa una superfície d’unes 70 hectàrees, i inclou ocells nidificants i migratoris albirats en la zona en diferents èpoques de l’any.

L’editor d’aquesta guia és l’investigador de la Universitat d’Alacant i director de l’Estació Biològica Torretes-Font Roja, Segundo Ríos Ruiz.

Milers d’ocells utilitzen aquesta zona al llarg de l’any per a reproduir-se durant primavera, i per al refugi durant l’hivern i com a àrea de repòs en els llargs viatges migratoris que fan.

Aquesta guia compta amb informació actualitzada sobre les més de 90 espècies d’ocells que s’hi han identificat.

Els autors d’aquest llibre han destacat algunes de les espècies d’ocells que estan en perill com l’àguila cuabarrada, o la cotxa cua-roja, que també està en una situació vulnerable. El còlit ros i el tallarol xerraire, segons s’explica que aquesta guia, ja necessiten atenció especial.

Tenint en compte el xicotet espai mostrejat, suposa una gran riquesa en ocells al voltant de Torretes, situat en la solana del Parc Natural de la Font Roja“, ha valorat l’editor, Segundo Ríos.

Aquesta riquesa és deguda, en part, a la gestió mediambiental duta a terme a Torretes, des que l’any 2003 la UA signara el primer acord amb l’Ajuntament d’Ibi.

La guia està il·lustrada amb fotografies originals d’animals vius i amb la informació ordenada en fitxes, en la que es proporciona un fàcil maneig per a la identificació de les quasi cent espècies d’ocells catalogades. També inclou el catàleg i les descripcions de les espècies, a més d’un llistat de siluetes de les rapinyaires principals, per a facilitar la seua identificació, i un capítol sobre els moviments migratoris dels ocells, la grandària que té i la quantitat d’il·lustracions fan d’aquesta guia un bon acompanyant per a identificar tots els ocells de la comarca.

Font: Redacció./


museus alcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *