lasarga ajualcoipresuparticipa

Alcoi treballa en el control de la processionària

Durant l'estiu s'han estat duent a terme diferents actuacions per al control d'aquest insecte del pi, i per tal d'evitar possibles plagues s'han col·locat 26 paranys de feromones en diferents llocs d'Alcoi. Per als mesos d'octubre i novembre també es realitzaran treballs preventius i de control en aquelles zones en les quals hi ha presència de pins

En els mesos d’estiu s’ha treballat en diferents punts d’Alcoi en el control de plagues de processionària del pi. En total s’han col·locat 26 paranys de feromones en tota la ciutat.

Aquest procés consisteix a col·locar paranys amb feromona sintètica (PITYOLURE), com a esquer amb la finalitat de capturar el nombre més gran possible de mascles de processionària en la seua fase de papallona i així reduir la probabilitat de trobada entre mascles i femelles. D’aquesta manera s’aconsegueix reduir el nombre de femelles fecundades.

El cicle biològic de la processionària és sempre el mateix. Comença en estiu, quan copulen i posen els ous. En la tardor ixen les larves que mengen les fulles dels pins i es fugien en bosses, després les erugues baixen dels arbres i en fila van buscant un lloc en el qual enterrar-se. Ja en el subsòl es transformen en crisàlides i naix la papallona, repetint-se el cicle.

Aquest procés és molt important fer-lo tots els anys per així mantenir la població d’aquest insecte a nivells baixos.

Per tal de dur a terme aquest control, es col·loca el parany per hectàrea, preferentment en zones de vora de la pineda i abans de l’inici del període de vol, que comença entre els mesos de juliol a setembre, depenent del clima de la zona.

És recomanable fer ús de paranys amb feromones per a capturar mascles, ja que per cada mascle que mor és entre 500 i 1.000 erugues menys.

Gràcies a aquestes actuacions l’any passat es va evitar la presència de 200.000 erugues, i si es fa durant molts anys, els nivells baixen molt, encara que no és possible l’eliminació total.

També és possible atacar la plaga a la tardor, quan l’eruga és xicoteta, en jardins i muntanyes urbanes, on la compatibilitat de la processionària amb l’activitat humana és complicada: no poden enterrar-se tan fàcilment, es perden i acaben en voreres i portals.

L’empresa LOKIMICA és l’encarregada de realitzar aquesta tasca a la nostra ciutat des de l’any 2004.

Cada vegada és més evident que el futur del control de plagues tant en salut ambiental com en agricultura tendeix a una estratègia racional de control compatible amb el desenvolupament sostenible. La utilització indiscriminada de plaguicides tant al mig urbà com en l’agrícola suposa riscos tant per als ecosistemes com per a les persones que en ells habiten.

Les feromones sintètiques que s’utilitzen en aquest procés, són molt especifiques per a aquest treball i a més, i la seua nul·la toxicitat fan que l’ecosistema no veja en absolut alterat l’equilibri.

El regidor d’Obres i Serveis, Jordi Martínez, ha destacat que: “és important que la ciutadania sàpia que contra la processionària comencem a actuar a l’estiu de manera preventiva, no esperem a l’hivern quan les erugues baixen dels arbres. Les àrees on s’ha actuat, són espais municipals que inclouen punts de gran afluència de gent. A l’hora de considerar els punts d’actuació s’han atés les peticions de la ciutadania“.

En concret els paranys han sigut distribuïts de la següent manera:

• Parc zona Nord: 1 parany.
• Parc Cantagallet: 2 paranys.
• Recinte firal i pista BMX: 2 paranys.
• Glorieta: 2 paranys.
• Cementeri: 2 paranys.
• Poliesportiu Francisco Laporta: 4 paranys.
• Parc Romeral i voltants: 1 parany.
• Poliesportiu Caramanxel: 2 paranys.
• Zona enjardinada *Caramanxel: 2 paranys.
• Voltants depòsit de detinguts carrer Casa blanca: 2 paranys.
• Gormaget: 1 parany.
• Piscina Municipal: 3 paranys.
• Al voltant del barri de la Font Dolça: 2 paranys.

Font: Redacció./

reactivalcoi


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *