foradia subscriutegrat

El Pla Director de La Sarga rep una ajuda de 17.000 euros

A partir d'ara es podrà treballar en aquest document que articula les actuacions a realitzar sobre aquest bé, les pintures rupestres de La Sarga

Fa uns mesos l’Ajuntament d’Alcoi va contractar la redacció del Pla Director de La Sarga, i ara, des de la Generalitat Valenciana s’ha aprovat una subvenció de 17.000 euros per a poder realitzar aquest document.

El Pla Director és un document que articula les actuacions a realitzar sobre un bé, que en aquest cas, són les pintures rupestres de La Sarga.

Aquest escrit es basarà en els estudis previs realitzats per un equip multidisciplinari, i té la voluntat de coordinar, coherentment i baix similars criteris d’intervenció, les diferents fases.

Normalment, aquestes fases s’ordenen cronològicament i es quantifiquen econòmicament per a convertir al pla en una eina útil.

Cada document és únic, ja que s’adapta a la idiosincràsia pròpia del bé patrimonial del qual es vol garantir la protecció.

En aquest cas, entre les intervencions que ja estan marcades en el pla, es troba la de rehabilitat el Mas de la Cova com a Centre d’Interpretació.

En juliol de 2019 l’Ajuntament va realitzar l’adquisició d’aquesta propietat per valor de 256.415 euros, i té una superfície d’aproximadament 44 hectàrees, i ací està inclosa aquesta finca.

Una vegada es va adquirir la propietat, l’Ajuntament ha realitzat obres al paratge durant els mesos de maig i juny per valor de 35.892 euros per a millorar la seua accessibilitat.

En aquests treballs es van reparar els accessos als abrics, es va crear una plataforma d’observació a l’Abric I, es va prolongar la senda que ja existia a l’Abric II i es van instal·lar panells informatius.

Aquestes pintures van ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco, ja que són uns abrics únics on se superposen diferents manifestacions pictòriques prehistòriques de l’Arc Mediterrani de la península Ibèrica.

Lorena Zamorano, regidora de Patrimoni Històric, ha destacat que aquesta feina s’ha realitzat, ja que la Sarga ho mereix, ja que: “és l’únic Patrimoni Immaterial de la Humanitat declarat per la Unesco al nostre entorn més pròxim. Aquest jaciment d’art rupestre post paleolític mereix tots els esforços perquè puguen continuar gaudint-los les properes generacions. És el nostre deute com a societat i tenim la responsabilitat de fer-ho. El suport de la Generalitat al llarg d’aquests anys ens ratifica en l’evidència de què s’estan fent bé les coses i que anem per bon camí, el de dignificar i preservar La Sarga donant-li la difusió cultural i turística que mereix“.

Aquest jaciment ha obert les portes als visitants durant tot l’estiu per a la realització de visites guiades gratuïtes que es faran en grups de 15 persones en quatre horaris: a les 10, 11, 12 i 13 hores, tots els diumenges.

Les visites es poden reservar fins al 29 de novembre a la web , en la qual també s’explica les indicacions i recomanacions necessàries per a aquest moment de crisi sanitària.

Font: Redacció./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *