foradia cdturisme

Gandia trau a la llum al voltant de 200 expedients de ‘Responsabilitats Polítiques’ del franquisme

Al nou portal de memòria democràtica, www.memoriagandia.org, hi trobarem documentació sobre veïnat de Gandia (Beniopa i Benipeixcar incloses), consultables a través d’una relació nominal.

Després de molt de temps de treball, l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques, IMAB, en col·laboració amb la regidora de Qualitat i Memòria Democràtica, ha digitalitzat documents incorporats del partit judicial de Gandia, i que formaven part de judicis sumaríssims militars, entre 1939 i 1954, que van condemnar a mort (40%) o a llargues penes de presó, a més de requisar-los els béns, a les víctimes de l’episodi més negre de la nostra història recent. 

Nahuel González, regidor delegat de Qualitat i Memòria Democràtica: “Gandia és de les primeres ciutats que fa públic aquests documents. Per tant, és una passa històrica que serveix per a reparar la memòria de les víctimes i dels seus familiars. No hi ha justícia sense reparació. A més, es garanteix el dret democràtic a la informació”. 

José Manuel Prieto, regidor delegat de l’IMAB: “Com administració també hem de fer valdre el compliment de la legislació sobre memòria democràtica i contribuir a la reparació de les persones que van patir amb especial intensitat les conseqüències tràgiques d’una guerra civil i una dictadura”. 

Els regidors delegats de Qualitat i Memòria Democràtica i de l’IMAB, Nahuel Gonzaléz i José Manuel Prieto, respectivament, acompanyats de l’arxiver municipal, Jesús Alonso, han presentat el nou portal de memòria democràtica.

www.memoriagandia.org els investigadors i la ciutadania en general ja poden consultar, d’una forma ràpida i senzilla, els expedients digitalitzats provinents del partit judicial de Gandia relatius a ‘Responsabilitats Polítiques’ i que formaven part de la vessant civil de judicis sumaríssims militars realitzats entre els anys 1939 i 1954, durant la dictadura franquista, a 136 veïns i veïnes de Gandia, 28 de Beniopa i 28 de Benipeixcar. Com ara, l’ex alcalde republicà Marcel·lí Pérez, Àngels Malonda, Gloria Morell o Fernando Pérez. El 40 per cent aproximadament va ser executat i la resta condemnats a mort, sense compliment o a llargues penes de presó. En virtut d’aquests expedients també s’hi van embargar béns a les víctimes i a les seues famílies.

“Gandia és de les primeres ciutats que fa públic aquests documents. Per tant, és una passa històrica que serveix per a reparar la memòria de les víctimes i dels seus familiars. No hi ha justícia sense reparació. A més, es garanteix el dret democràtic a la informació”, ha recordat Nahuel Gonzaléz. 

González ha assegurat que familiars i col·lectius que treballen per la recuperació de la memòria democràtica han estat informats de la posada en marxa del portal web.

Per la seua banda, Prieto ha agraït també el treball tècnic del departament de Cultura i ha recordat que “com administració també hem de fer valdre el compliment de la legislació sobre memòria democràtica i contribuir a la reparació de les persones que van patir amb especial intensitat les conseqüències tràgiques d’una guerra civil i una dictadura”. 

“Els arxius hem de complir amb la nostra missió, tractar de passar de la història i els documents (del món erudit i acadèmic) a la memòria col·lectiva. En aquest sentit, l’Ajuntament de Gandia des de fa moltes dècades aposta per tindre uns serveis d’arxius adequats, que mínimament funcionen. Sense això no hi hauria dret a la informació”, ha recordat Alonso. 

La sèrie “Responsabilitats Polítiques”, que ja es pot consultar, és molt demandada per historiadors, investigadors i famílies de les persones afectades als expedients. En aquest sentit, l’arxiver municipal ha desitjat que la següent passa siga la incorporació dels expedients relatius a les víctimes de tota la Safor; un total de 690 expedients més dels que ara hi ha accessibles. 

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *