foradia ivace

Santi Villora: “no és que s’està morint, és que l’estan matant”

Un dels emblemes de les comarques centrals no està passant pel seu millor moment. Parlem del Riu Serpis, que des del seu naixement a Alcoi fins a Gandia la situació del corrent canvia. Per tal de saber més parlem amb el professor Santiago Villora

La situació del Riu Serpis ara mateix no és la millor, i és que alguns estudis demostren que la qualitat de l’aigua i el caval que baixa des de la presa de Beniarrés no és la que deuria.

Un dels encarregats de fer aquests estudis, i que està molt implicat en el que està passant en aquest riu emblemàtic de les comarques centrals és Santi Villora, professor de l’Institut Pare Vitòria.

Segons ens ha contat Villora: “des de Potries ho estan passant malament, perquè l’aigua fa setmanes que no arriba amb el caval suficient, a més hi ha molta quantitat de peixos morts”. Aquests problemes tenen un per què, i és que Santi Villora ha explicat que: “des de la presa de Beniarrés no asseguren el caval ecològic, encara que sí que està sobre el paper la quantitat de metres cúbics que haurien d’alliberar, no es fa. Ara està l’esborrany damunt de la taula del Pla Hidrològic, i sembla que es volen alliberar més metres cúbics, però clar, si no s’està fent ja, qui va a fiar-se de què ho faran en el futur i en millors condicions?”.

L’Institut Pare Vitòria està molt implicat en aquest problema, “el projecte del riu Serpis és iniciativa de Conselleria, d’Innovació Educativa, que ja fa tres anys que es du a terme i té com a objectiu reconvertir l’Institut en un observatori de qualitat ambiental”, ha dit el professor. Des d’aquest centre alcoià estan treballant l’ecosistema aquàtic. Primer van començar amb unes estacions en Alcoi, i amb la col·laboració de l’Ajuntament es va poder fer una replantació d’espècies al riu. “Enguany hem volgut reconéixer tot el riu Serpis per a fer una radiografia de com està, quina és la seua situació”, ha assenyalat Villora, que ha afegit que: “En el projecte d’enguany estan implicats cicles formatius de química, d’educació i control ambiental, tant de grau mitjà i superior, i a més, el departament de física i química, biologia, tecnologia… És a dir, hi ha molts alumnes i professors implicats, és ja un projecte de centre”.

Els estudis que s’estan fent reflecteixen que “estan desapareguen espècies grans i molt vistoses per a la població, però a més els macroinvertebrats que nosaltres estudiem. A mesura que l’aigua es va retirant, van desapareixent les larves que després seran adultes i s’han de menjar altres organismes, d’aquesta manera la cadena atròfica es trenca, i això fa que la resta de la piràmide ho patirà també, no ara, però després si”, a més a més, “les condicions de les aigües, per les analítiques que fem es van empobrint, ja que hi ha un enriquiment de matèria orgànica, però un empobriment de les condicions necessàries perquè la vida puga funcionar mínimament bé”.

Aquestes analítiques, a més de per a saber l’estat del riu, tindran altra utilitat: “Quan tinguem els resultats ho posarem en les mans dels qui són responsables”.

Per a Santi Villora la situació del riu té una definició clara: “la situació del Serpis té dos cares. D’una banda hi ha zones precioses, quan passes per l’Orxa o quan obris l’aixeta en Beniarrés i es recupera l’ecosistema, i d’altra banda, un riu que s’està morint, i no és que s’està morint, és que l’estan matant”.

“La realitat cada vegada és més dura, i els alumes s’impliquen en el tema i reconeixen que aquests tipus de treballs són necessaris per a defensar el que és seu, el riu”, defensa Villora.

I és que com bé argumenta aquest professor del Pare Vitòria, “és un ecosistema emblemàtic que a més ha connectat a la població, ha sigut motor de l’economia, com ha sigut el cas d’Alcoi, hi hauríem de tindre més cura del que tenim”.

Els resultats d’aquesta expedició formaran part d’una exposició que es farà en Fundació Mutua Levante, i serà un recull final d’aquesta campanya de tardor.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *