foradia cdturisme

Rafa Climent: “El principal objectiu és ajudar al teixit empresarial a dinamitzar-se”

Parlem amb el conseller d'Economia Sostenible, Rafael Climent, sobre els Pressupostos de la Generalitat del 2021

En els pròxims Pressupostos de la Generalitat, una de les conselleries que més ha d’ajudar a recuperar-se d’aquesta crisi provocada per la Covid-19 és la d’Economia Sostenible. Per tal de saber que mesures s’han plantejat hem parlat amb el conseller d’aquesta àrea, Rafa Climent

  • Bon dia Rafa. A títol personal, i també com a conseller, com valora l’any que deixem enrere? 

Ha sigut un any complicat a nivell personal i també a nivell de País en la seua vessant econòmica, sanitària i social. A partir de març, hem de tenir en compte la crisi sanitària derivada de la COVID-19. Les seues conseqüències s’han vist traduïdes en un fort descens de l‘activitat econòmica per al conjunt de 2020. Les prediccions per a 2021 són d’un notable repunt, encara que no de la intensitat de la caiguda de 2020. 

Cal dir també que en 2020 la inversió empresarial està acusant la incertesa associada a la pandèmia. Les exportacions en la Comunitat ascendeixen a 18.321,3 milions d’euros, la qual cosa suposa un 11,1% sobre el total estatal.

També el turisme està patint amb força les conseqüències derivades de la COVID-19, a causa de la major especialització turística del nostre país. Les reduccions se situen a l’entorn del -70% en pernoctacions i en despesa turística. La inversió extrangera al nostre territori ha baixat un -78,8% respecte al mateix període de l’any anterior, descens superior al estatal i aquesta és una variable econòmica molt relacionada amb expectatives, per la qual cosa la incertesa actual l’està afectant de manera negativa. 

Per altra banda, l’atur registrat ha augmentat en 71.102 persones en la Comunitat C.V. (19,4%) però a l’octubre l’atur va baixar respecte al mes anterior en 1.912 persones. Per tant, un any difícil per al conjunt de la ciutadania i l’economia valenciana 

  • Fa poc temps es van anunciar ajudes per al sector terciari per a l’any que estem a punt de començar, en què consisteixen? 

Les ajudes que estem anunciant ara, de manera anticipada, ja són a càrrec del pressupost 2021. És un compromís de la Conselleria traure les ajudes a finals d’any perquè les persones interessades puguen preparar la documentació necessària de cara a principis d’any. Ja portem tres anys convocant les ajudes de manera anticipada. Així acabem de publicar de forma anticipada unes ajudes per més de 7,5 milions en matèria de comerç, consum i artesania per a 2021 destinades a pimes, entitats de comerç i artesania, entitats locals i associacions i federacions. A més, acabem de concedir, a càrrec del pressupost de 2020, un total de 5,9 milions d’ajudes extraordinàries a 239 ajuntaments per a despeses corrents realitzades en suport al comerç local. 

Així mateix, en breu, encetarem la quarta fase del Pla Estratègic de la Indústria Valenciana amb 43 milions d’euros, el que representa un increment del 26% en 2021 de les ajudes per als sectors productius valencians. L’objectiu és continuar incrementant la competitivitat i la innovació d’aquests sectors que es troben entre els més vulnerables de la nostra economia i també pal·liar els efectes ocasionats per la pandèmia. 

  • A part d’aquestes ajudes, hi ha més ajudes previstes des de la Conselleria d’Economia Sostenible per a l’any 2021? 

Per descomptat, des de 2015 i any rere any la Conselleria d’Economia hem convocat ajudes per a les empreses, però també per a les cooperatives, les persones autònomes, el comerç, els ens locals, tots els sectors econòmics. Ens dediquem a ajudar a les persones a l’hora que intentem promoure una economía amb ànima.

De fet, a hores d’ara el pressupost està debatint-se a les Corts Valencianes i a finals de desembre estarà aprovat. Tot apunta a que tindrem un increment al pressupost previst per 2021. De moment, la Conselleria d’Economia Sostenible disposarà de 795,7milions d’euros per a la reconstrucció econòmica i el foment d’un model productiu social i ecològic. Estem parlant de 118,8 milions d’euros més que en 2020. Amb aquests diners apostem per una Política Industrial d’alt valor afegit, neta, resilient i diversificada amb 194,4 M€ , el que suposa un increment del 12,9%. Apostem també per una política energètica que és una prioritat com a eix transformador del model productiu amb 23,11M€. Una de les grans apostes de la Conselleria és l’emprenedoria, el cooperativisme i l’economia social, eixos fonamentals del canvi de model productiu amb 17 M€. Com et deia, fem costat al comerç de proximitat amb 45,8 M€. Anem a dedicar 167M€ per a polítiques innovació empresarial i 23M€ per la internacionalització de les empreses. Per últim, vull destacar l’increment del 22% del pressupost en polítiques actives d’ocupació, que en 2021 comptaran amb 439,2 M€. 

  • Com ha afectat la Covid-19 a les empreses de les comarques centrals? 

Les indústries de les comarques centrals ens han demostrat la seua capacitat de resiliència i d’anticipar-se als canvi. Aquesta crisi ha fet palès com d’important és tindre una indústria potent. També que hem d’apostar per la RE-LOCALITZACIÓ i pel nostre teixit productiu i incentivar econòmicament les indústries perquè puguen invertir en maquinària i produïsquen al nostre territori. 

Tenim un enorme potencial de diversificació com el que ofereix l’àmbit de la salut, hem vist com els diferents productes i Equips de Protecció Individual han cobrat especial protagonisme en la situació actual de la Covid-19. Des de la Conselleria estem treballant per la consolidació d’un clúster de Salut valencià perquè s’ha demostrat amb aquesta pandèmia que hem de considerar-lo com un sector estratègic i per això estem donant suport a projectes de les empreses que estan reconvertint-se. 

  • La pandèmia haurà influït a la conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball a l’hora de realitzar els pressupostos, que mesures específiques es duran a terme? 

La pandèmia ha reafirmat la necessitat inajornable d’implementar mesures per a avançar cap a un model productiu més responsable socialment i ecològicament, aprofitant els canvis tecnològics. En la conselleria d’Economia s’obrin oportunitats amb el pressupost de 2021 per a impulsar una indústria d’alt valor afegit, resilient, diversificada, amb més capacitat exportadora i arrelada en el territori; per a la transformació digital de la nostra economia, la innovació i el disseny, per a redirigir la nostra economia cap a una economia del coneixement, per a facilitar una transició energètica justa, amb la descarbonització i l’economia circular i per a continuar apostant per un comerç sostenible i de proximitat, i un consum responsable. Es tracta de generar confiança entre les empreses i entre les persones treballadores amb un objectiu clar, ajudar a reactivar l’economia i generar ocupació estable. 

  • Parlem del sector tèxtil, important per a les nostres comarques. En setembre de 2020 s’anava a celebrar la fira de Textilhogar a la ciutat de València, però s’ha hagut d’ajornar. Se sap ja alguna nova data per a poder realitzar aquest esdeveniment? 

S’espera que en setembre de 2021 es puga celebrar a Fira València el Saló Internacional de Tèxtils per a la Llar i la Decoració, Home Textils Premium by TextilHogar. 

  • Quin és l’objectiu que s’ha marcat la seua conselleria per al pròxim any? 

El principal objectiu és el mateix que venint marcant-se des de 2015, és a dir, ajudar al teixit empresarial a dinamitzar-se i generar ocupació estable i de qualitat. 

  • El Pacte del Botànic ha suposat un canvi per a la Generalitat Valenciana, quina és la valoració després dels cinc anys? 

És evident que sí. Hem reconstruït aquest país tant marcat per la corruptela dels anys anteriors. Si mirem des de 2015 al 2019, la situació econòmica ha anat in crescendo, amb un progrés positiu per a la ciutadania i, no és que ho diga jo, ho diuen els números. Teníem unes xifres que marcaven que l’economia en el nostre territori anaven bé, però en 2020 a causa de la pandèmia tot es paralitza. Al marge d’aquest any puntual, pense que l’Administració i els diferents agents socials i econòmics estem donant una bona resposta. 

Al llarg d’aquests anys, des de la Conselleria d’Economia Sostenible estem treballant per ajudar a la transformacióm del model productiu econòmic per tal que siga capaç de generar a llarg termini i de manera confiada un desenvolupament econòmic sostenible, integrador i inclusiu. 

Un model sostenible mediambientalment, amb una utilització racional dels recursos naturals, que aposta per l’eficiència i autosuficiència energètica, i que realitze una gestió intel·ligent dels seus actius per tal d’esdevindre un territori de qualitat en el que viure i traballar. 

Des de la cooperació i coordinació de baix cap a dalt, treballem per aconseguir millores de qualitat en les nostres àrees industrials; hem prioritzat la formació i l’ocupació de les persones joves i aturats, així com l’ocupació digna i amb perspectiva de gènere donant suport a l’esperit emprenedor; també hem posat a la disposició dels sectors productius els recursos, ajudes i incentius per a un desenvolupament sostingut i sostenible, així com la recuperació d’institucions econòmiques molt deteriorades, perquè puguin complir el seu paper en la millora de la confiança mútua entre els agents econòmics i socials del territori. 

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *