foradia subscriutegrat

El final d’un punt negre de les comunicacions de les comarques centrals

El Consell aprova el projecte per al desdoblament del tram de la CV-60 entre l’l'Olleria i Terrateig. La conversió en autovia d'aquesta carretera comarcal tindrà un cost de 65 milions d'euros.

L’aprovació del projecte de desdoblament del tram de la CV-60 l’l’Olleria-Terrateig, efectuada el mes de novembre passat, posa en marxa la resolució d’un dels principals problemes de les comarques centrals en matèria de comunicacions. La conversió en autovia d’aquesta carretera de doble sentit suposarà una inversió total de 65 milions d’euros i es veurà completada per una connexió entre aquesta via comarcal i la Nacional 332, a l’altura de Gandia, el projecte de la qual ha iniciat la fase de redacció.

Aquesta carretera comarcal ha sigut protagonista d’una situació atípica i singular. La CV-60 canalitza un trànsit diari de 13.500 vehicles i juga un paper estratègic en les comunicacions entre les comarques interiors industrials de l’Alcoià, El Comtat, la Vall d’Albaida i la Costanera amb les zones de costa de la Safor i la Marina Alta. Fa més de vint anys, el Consell abordava la conversió en autovia d’un tram de deu quilòmetres d’aquesta carretera, concretament el que discorre entre Terrateig i Palma de Gandía. La resta del traçat, de 13 quilòmetres de longitud, quedava com una via de doble direcció. Encara que la terminació del projecte es va anunciar en diferents ocasions, finalment la carretera va quedar partida en dos trams molt diferents durant prop de dues dècades. 

Aquest inexplicable greuge ha provocat un fort malestar a les comarques industrials de l’interior, que veien com la carretera es convertia en un autèntic coll de botella per a la circulació i suportava una sinistralitat que la convertia en un dels principals punts negres del trànsit de la Comunitat Valenciana. Al llarg dels últims deu anys s’han succeït les campanyes reivindicatives perquè es completara la conversió de la comarcal en autovia. Recollides massives de signatures i declaracions específiques d’ajuntaments i institucions econòmiques exigien la Generalitat la terminació d’aquesta infraestructura.

La primera resposta positiva arribava de la mà de l’actual equip de la Conselleria d’Obres Públiques, que dirigeix el conseller Arcadi España. El passat 3 de novembre, aquest departament autonòmic anunciava l’aprovació definitiva del projecte, que es veurà seguida pel procés de licitació i l’adjudicació de l’obra, els terminis de la qual no han sigut encara anunciats. El desdoblament tindrà un cost final de 65 milions d’euros i preveu la conversió en autovia de tot el tram entre l’Olleria i Terrateig, incloent la construcció d’un carril bici. La nova autovia manté bàsicament el traçat de l’actual carretera, encara que introdueix importants canvis en els enllaços amb les diferents poblacions del recorregut, amb la finalitat de suprimir alguns accessos molt perillosos que existeixen en l’actualitat.

A més, des de la Conselleria d’Obres Públiques s’ha anunciat que està en fase de redacció el projecte per a connectar la CV-60 amb la Nacional 332, que recorre les comarques costaneres de la Safor i la Marina Alta. Aquesta connexió es faria també en forma d’autovia i permetria també accedir a l’autopista A7. Actualment, l’accés a la Nacional 332 des d’aquesta carretera comarcal es fa a través de vies molt lentes de doble direcció, que discorren per l’extraradi de la ciutat de Gandia. 

Des de la Conselleria d’Obres Públiques s’ha insistit a subratllar el paper altament estratègic de la carretera comarcal CV-60. En primer lloc, es destaca que aquesta infraestructura suposa la connexió entre les àrees industrials de l’interior i les comarques turístiques de la costa. Es tracta de dues àrees geogràfiques que han mantingut una intensa relació econòmica al llarg de la història recent i les comunicacions de la qual presenten importants manques. Així mateix, des del Consell s’insisteix en el paper vertebrador que té aquesta via de comunicació, ja que suposa la connexió de la costa amb el trànsit procedent del centre peninsular, que arriba a través de l’autovia central fins a l’Olleria. L’obra, una vegada estiga acabada, suposarà una important millora de la mobilitat per als habitants de les comarques centrals i farà especial énfasi en l’increment de les mesures de seguretat viària.

La conversió de la totalitat del traçat de la CV-60 en una via de doble direcció suposarà el primer assoliment real del pla d’autovies transversals anunciat per la Generalitat del PP fa quasi dues dècades i paralitzat posteriorment per motius econòmics i ambientals. Aquest gran projecte d’infraestructura viària es fixava com a objectiu connectar l’autovia central de l’interior amb la costa, millorant una sèrie de carreteres comarcals estratègiques. Projectes com l’autovia Alcoi-Benidorm o la Muro-Villena s’incloïen dins d’aquella proposta que mai va arribar a convertir-se en realitat. L’altíssim cost de les obres i les mobilitzacions ciutadanes contra el seu impacte en entorns naturals valuosos van impedir que es desenvolupara la iniciativa.

Font: Javier Llopis./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *