foradia subscriutegrat

«El decapitado de Harrogate» dels alcoians Ximo Llorens i Jordi Peidro, guanya un Premi Internacional de Novel·la

Els coautors de la novel·la guanyadora d'aquesta primera edició del concurs rebran una dotació econòmica de 10.000 euros i veuran el seu treball publicat per Promoció de la Ciutat de Las Palmas de Gran Canaria.

La novel·la «El decapitado de Harrogate», de la parella d’escriptors alcoians Ximo Llorens Baena i Jordi Peidro Torres, guanya el Premi Internacional de Novel·la de Misteri i Policíaca de l’Ajuntament de Las Palmas de Gran Canaria. Guardonada entre les 266 obres rebudes per la seva inquietant trama, interessant i originalment construïda.

El certamen literari és una de les accions desenvolupades per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Las Palmas de Gran Canaria, a través de la Xarxa de Biblioteques Públiques Municipals, a propòsit del 130è aniversari del naixement de Agatha Christie.

Els premiats rebran una dotació econòmica de 10.000 euros i veuran el seu treball publicat per Promoció de la Ciutat de Las Palmas de Gran Canaria.

Coincidint amb el 130è aniversari del naixement de Agatha Christie, l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Las Palmas de Gran Canaria, a través de Promoció de la Ciutat de Las Palmas de Gran Canaria i de la Xarxa de Biblioteques Públiques Municipals, va llançar el mes de juny passat la primera convocatòria d’aquest certamen de novel·la de misteri com a part del projecte «Cultura en acció».

El jurat, presidit per l’escriptora Carmen Posadas i integrat pels també escriptors Santiago Gil i Tina Suárez Rojas, l’editora Guadalupe Martín Santana i el filòleg Miguel Hernández, com a secretari, va donar a conèixer la fallada del concurs el 12 de gener, dia en què es compleix el 45è aniversari de la mort de la cèlebre escriptora anglesa Agatha Christie.

El jurat ha destacat de la novel·la guardonada la seva inquietant trama, interessant i originalment construïda, amb picades d’ullet metaliteràries a les novel·les clàssiques d’intriga, misteri i policíaques, incloent-hi referències a personatges inspiradors amb Arthur Conan Doyle, Georges Simenon i la pròpia Agatha Christie.

La lectura de la decisió del jurat estava prevista que tingués lloc el dimarts 12 de gener a la sala cultural Miller, però la borrasca Filomena ha propiciat la cancel·lació de vols i a conseqüència d’això tant la presidenta del jurat com els premiats no han pogut viatjar fins a l’illa per a acudir a l’acte. Per aquest motiu, és posposa el lliurament del premi al mes d’abril, data en la qual es publicarà i presentarà l’obra premiada. A partir d’aquest moment, l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Las Palmas de Gran Canaria començarà a treballar en l’elaboració de les bases de la segona edició del Premi Internacional de Novel·la de Misteri i Policíaca.

Jordi Peidro i Ximo Llorens, feliços després de conèixer la decisió del jurat
Per a Jordi Peidro, “la novel·la negra té una vigència que roman inalterable en el temps independentment de les èpoques per dues raons molt poderoses”. D’una banda, va explicar, “és un gènere que proporciona entreteniment, però per un altre és un fidedigne retrat de la societat en la qual se situa l’acció i les passions que marquen la vida dels seus protagonistes”.

Escriure una novel·la “a quatre mans no és tasca fàcil“, però “escriure «El decapitado de Harrogate» amb el meu partenaire”, va assegurar, ha estat un plaer “excels”. “Els riures omnipresents, el respecte més que exquisit, l’admiració per les troballes de l’altre… tot de manera contínua de principi a fi”. “Que aquest gojós periple hagi estat recompensat amb aquest tan atractiu com peculiar premi no deixa de ser el reflex d’una màxima de la creació: si l’autor no es diverteix, difícilment divertirà al seu públic”, va remarcar Jordi Peidro després de conèixer la decisió del jurat.

Ximo Llorens va assenyalar, per part seva, que “a tots dos ens agrada la novel·la policíaca i la convocatòria ens va atreure des d’un primer moment, ja que brindava una ocasió excepcional per a rendir un homenatge literari a l’escriptora anglesa, màximament en la primera edició de la convocatòria, l’edició institucional”. “Jugar amb personatges reals, icones del gènere com Agatha Christie, Georges Simenon, Conan Doyle i, com a detonant efímer, Ian Rankin, ens va semblar una idea audaç, gosada si es vol, però la veritat és que a mesura que anàvem inventant la història més creixia el nostre entusiasme”, va recalcar. A més, “el fet que la misteriosa desaparició de Agatha Christie s’hagi tractat de mil maneres diferents i des de diferents punts de vista no ens va frenar en absolut”. Era, va continuar, “la història que anàvem creant la que manava, no nosaltres; no podíem fer una altra cosa més que escriure-la”.

Sinopsi
En «El decapitat de Harrogate»
, la novel·la guanyadora de la primera edició d’aquest Premi Internacional de Novel·la de Misteri i Policíaca i seleccionada entre les 266 obres rebudes des de diferents parts del món, una troballa fortuïta amenaça de posar el punt final a l’enigma més gran de l’existència de la reina del misteri: Què va succeir durant els onze dies que es va prolongar l’enigmàtica desaparició de Agatha Christie en 1926? Unint a la mateixa novel·lista amb l’adorat Simenon, amb l’ínclit Conan Doyle, i fins i tot oferint puntual protagonisme des d’Edimburg a Ian Rankin, es descobreix què va ocórrer durant aquella fugaç estada en un hotel de Harrogate, on l’escriptora es va refugiar fugint de la seva vida per a trobar-se amb una intriga pròpia de les seves creacions. Una incògnita de complexa resolució que acabarà revelant amb habilitat esbalaïdora el famós detectiu Héctor Poivrot.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *