foradia subscriutegrat

Josep Lluís Santonja guardonat amb el XXI Premi Bernat Capó

Aquest certamen està organitzat per l'ETNO, el Museu Valencià d'Etnologia de la Diputació de València i Edicions del Bullent

En 1999 va nàixer el Premi Bernat Capó, de part del Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València i Edicions del Bullent, amb l’objectiu de fomentar la investigació i la divulgació de treballs vinculats a l’estudi de la cultura popular valenciana. Enguany, en la seua edició vint-i-ú, el premiat ha sigut l’alcoià Josep Lluís Santonja, gràcies al seu treball ‘Animetes Santes’.

Segons el diputat de Cultura, Xavier Rius, “el Premi Bernat Capó és un referent per als estudis de la cultura popular. Ara, amb l’organització del premi des de l’ETNO, fem un pas més en la difusió d’una cultura oberta, inclusiva i amb la perspectiva territorial que habitualment treballem als nostres museus”.

L’obra premiada en l’edició del 2020, tracta les tradicions funeràries valencianes, des de la Pesta Negra de 1348, i la generació de les particularitats pròpies dels valencians devers la mort, com ara la celebració de la defunció de xiquets i xiquetes que lluny de ser un acte penós per a les seues famílies, era motiu d’alegria, perquè tenien un nou “santet” que, mort sense pecat, la seua ànima ascendia directament al cel.

El treball també parla de la modificació provocada per la Il·lustració i el pensament higienista, amb la regulació de les inhumacions i la construcció dels cementeris extramurs per acabar amb el risc de contagis, així com els canvis actuals en la percepció de la mort: l’aparició de noves maneres de celebrar els funerals d’una forma més sostenible i inclús tecnològica, amb xarxes socials o plataformes que serveixen per a enviar missatges de comiat, compartir records o donar les condolences als familiars; el disseny i funció dels cementeris, condicionats per la tendència creixent de les incineracions, i la seua funció cultural o turística d’alguns espais funeraris de certes ciutats valencianes com el ‘Museu del Silenci’, al Cementeri General de València, o la ‘Ciutat Dormida’ en el Cementeri d’Alcoi.

Pel que fa al títol, ‘Animetes santes’, fa referència a un costum molt popular en les cases dels nostres majors, quan les dones encenien unes espelmes o animetes en record dels difunts de la família. També col·locaven les fotos dels difunts davant de cada animeta que era considerada com un protector de la família i per això li encenien una espelma, encara que no fora Festa de Tots Sants ni Ànimes.

Respecte a l’autor d’aquest treball, Josep Lluís Santonja és doctor en Història per la Universitat d’Alacant i, actualment, director de l’Arxiu Municipal d’Alcoi i de la Xarxa de Biblioteques Municipals d’Alcoi. Ha publicat més d’una vintena de monografies de recerca cultural i històrica, i més d’un centenar d’articles de temàtica molt diversa.

Com a editor de les publicacions de l’Ajuntament d’Alcoi, cal destacar la recuperació de la biografia i la documentació gràfica conservada per Gerard David Story, un descendent de jueus holandesos exterminats en els camps nazis establert a Alcoi, en el seu llibre ‘Yo burlé al Tercer Reich’.
Actualment treballa en l’estudi i transcripció d’un llibre de la Cort del Justícia d’Alcoi de 1320, i en la història de la “mili” dels alcoians durant el segle xx.

El Premi Bernat Capó té una dotació de 6.000 € i comporta la publicació del text per Edicions del Bullent.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *