foradia cdturisme

Ecologistes en Acció demanden a la Generalitat per no elaborar plans de millora de qualitat d’aire

Aquests plans són obligatoris des de l'any 2010 quan es van superar els valors objectius de contaminació per ozó, que a més, afecten especialment en zones d'Alcoi i Ontinyent

Ecologistes en Acció del País Valencià, organització de la qual forma part la Colla Ecologista la Carrasca d’Alcoi, ha presentat davant el Tribunal Superior de Justícia de València una demanda contra la Generalitat per incomplir reiteradament els valors objectius de contaminació per ozó troposfèric.

La legislació obliga des de 2010 a complir aquests valors, i si s’incompleixen, a elaborar i aplicar plans de millora de la qualitat de l’aire.

La demanda es fa perquè s’han sobrepassat els valors d’ozó de manera reiterada en 11 de les 18 zones i aglomeracions urbanes en què es divideix el País Valencià, però, segons Ecologistes en Acció: “la Generalitat, a pesar dels anys transcorreguts, encara no ha elaborat cap pla per a reduir aquesta contaminació”.

Per a l’organització “es tracta d’una negligència que posa en perill la salut dels 2,1 milions de valencians que viuen en les zones afectades”.

Ecologistes en Acció ha demanat en el recurs presentat que la sentència condemne el govern valencià a adoptar de manera urgent els plans de millora de la qualitat de l’aire que la legislació exigeix.

L’associació indica que segons les dades oficials de la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica, en l’última dècada el valor objectiu per a la protecció de la salut s’ha incomplit quasi tots els anys des de 2010 en les zones de les localitats d’Ontinyent i Alcoi.

L’ozó troposfèric és un contaminant secundari, ja que es forma a partir d’altres contaminants: els compostos orgànics volàtils i els òxids de nitrogen, procedents del trànsit i la indústria. La reacció d’aquestes substàncies químiques precursores provoca la formació d’ozó per efecte de la radiació solar. En primavera i estiu és quan les concentracions d’ozó són més altes.

I és que, des d’Ecologistes en Acció, indiquen que aquest problema afecta la salut humana, i a la vegetació, ja que provoquen unes 1.800 morts prematures a l’Estat espanyol, i també provoquen un baix rendiment dels cultius agrícoles.

Aquesta organització lamenta que “la Generalitat no haja atés les seues sol·licituds i que s’haja limitat a anunciar que té la intenció d’encarregar una investigació sobre l’ozó, sense concretar cap calendari” i afegeixen que “Cal actuar ja i sense excuses. Són imprescindibles mesures concretes, programades i pressupostades. La reducció dràstica de les emissions de precursors de l’ozó derivada de les mesures de confinament per la pandèmia de la Covid demostra que hi ha un marge important per a millorar la qualitat de l’aire amb mesures locals”.

Amb aquest recurs, els ecologistes volen “preservar la integritat física de les persones, evitar morts prematures i, en definitiva, actuar a favor de la protecció de la salut i del medi ambient. Per això seria una molt bona notícia que el Tribunal Superior de Justícia estimara la nostra demanda”.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *