foradia subscriutegrat

L’edició de 2021 d’EDITADONA Alcoi parlarà sobre represaliades alcoianes al franquisme

Aquestes serà la segona edició d'aquest projecte que compta amb la col·laboració de Viquipèdia i que pretén disminuir la poca representació de les dones a internet

EDITADONA 2020

La segona edició d’EDITADONA Alcoi, projecte col·laboratiu amb l’enciclopèdia Viquipèdia, començarà el dia 6 de març a les 11h. Enguany la temàtica se centrarà en les dones represaliades d’Alcoi durant el franquisme, i les jornades començaran amb una taula redona en línia en la qual participaran la wikipedista Patricia Horrillo i l’historiador Josep Lluís Santonja.

Aquesta edició està organitzada per l’Associació Cultural La Teixidora, en col·laboració amb la UPV, el Col·lectiu 8 de març, CAEHA, la Coordinadora pel valencià de l’Alcoià i Comtat, LGTBI Mariola, Fonèvol, Centre CUltural Ovidi Montllor ACPV i el Club d’Amigues i Amics de la UNESCO.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és crear i revistar el contingut de la Viquipèdia des d’un punt de vista feminista, amb l’objectiu de disminuir la subrepresentació de les dones a la xarxa, i augmentar la seua presència, en contingut, participació i perspectiva, i a més donant a conéixer les seues aportacions.

De tots els articles que parlen de personalitats de l’Alcoià i Comtat, sols un 6% són dones. En paraules d’Edurne Vaello, una de les organitzadores “Si ningú parla de nosaltres, no estem. Són moltes les dones a les nostres comarques que no apareixen a la història o que han estat silenciades. Escriptores, músics, arquitectes, treballadores, polítiques, dones combatives o represaliades no formen part de la història i cal que eliminem aquest esbiaixe de gènere. Ara disposem d’eines que hem d’aprofitar, com per exemple la Viquipèdia, una enciclopèdia en línia lliure, editada col·laborativament i en contínua revisió, on entre totes podem generar contingut.”

L’Editadona Alcoi 2021 s’ha adaptat a les circumstàncies actuals i serà una versió en línia per la impossibilitat de reunir-se físicament.

Com ja hem dit en aquesta ocasió la temàtica serà les dones represaliades a Alcoi al Franquisme. Unes dones que van patir un llarg procés de violència física, econòmica, política i cultural des de la Guerra Civil Espanyola i al llarg de la dictadura.

Per a iniciar el projecte d’enguany s’ha organitzat una taula redona en línia emmarcada en els actes del 8 de març en la que es comptarà amb la presència de Patricia Horrillos, periodista independent, editora de Wikipedia i coordinadora de Wikiesfera en Medialab-Prado (Madrid) i Josep Lluís Santonja, doctor en Història, arxiver de la Biblioteca Municipal d’Alcoi i coautor del llibre ‘Tiempo de sombras. La represión en Alcoi’. En aquest acte es presentarà informació al voltant d’aquestes dones i com incloure-les a la Viquipèdia adequadament.

La taula redona digital es podrà seguir el 6 de març a partir de les 11 hores a través de l’enllaç disponible a editadonaalcoi.wordpress.com i es podrà participar de forma oberta plantejant qüestions a través del xat disponible.

Aquesta activitat serà el punt de partida per a seguir treballant en el contingut col·laborativament en posteriors sessions i acabar introduint-lo en la Viquipèdia.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *