foradia subscriutegrat

Ximo Cardenal i El Diluvi guanyen el premi Joan Valls 2021

Enguany se celebra la 27 edició d'aquests dels Premis Joan Valls i Jordà per l'Ús i Promoció del Català

La 27 edició dels Premis Joan Valls i Jordà per l’ús i promoció del català han reconegut el treball de l’alcoià Ximo Cardenal Casanova, i al grup El Diluvi, de Castalla.

Ximo Cardenal, s’ha dedicat a la docència com a professor de Matemàtiques en l’ESO a l’Institut Pare Vitòria d’Alcoi. Durant la seua carrera ha impulsat iniciatives per a l’extensió de l’ús del valencià en l’àmbit docent, com per exemple, introduir a les seues classes el valencià en 1982, o col·laborant en el disseny del Programa de Normalització Lingüística del seu centre, que estableix el valencià com llengua pròpia, cosa que va fer possible l’obtenció del premi Baldiri Reixac a experiències pedagògiques a nivell de Països catalans.

A més, pertany a una generació d’ensenyaments pionera en els processos de recuperació i normalització lingüística del País Valencià a través de la creació de les primeres línies en valencià.

Ha sigut un gran defensor de l’escola pública, i sempre ha estat molt actiu en l’Homenatge a Enric Valor de l’Ensenyament Públic d’Alcoi. Ha treballat en la redacció de la revista Eines, que s’edita al Pare Vitòria des de 1983.

Tot açò es completa amb la seua activitat en el món polític, sindical i civil a la seua ciutat, ja que als últims anys del franquisme es va vincular a la CNT i a l’Associació de Veïns la Mistera, i participà en el moviment dels Professors no Numeraris, que després es convertiria en el Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià. En 1987 i 1995 va col·laborar en les candidatures d’Unitat del Poble Valencià i de Nacionalistes d’Alcoi respectivament.

Cardenal és soci d’Acció Cultural del País Valencià i membre fundador del Casal Ovidi Montllor d’Alcoi, del Grup Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció i de Salvem l’Aqüífer del Molinar, amb el qual aconseguí aturar el projecte Alcoinnova a La Canal. Ell, és un referent de l’esquerra i el nacionalisme i ha exercit d’home pont entre les diverses sensibilitats en aquests espais polítics.

En definitiva, és un home molt estimat i respectat a Alcoi per la seua honestedat, discreció i constància.

L’altre guanyador és el grup musical El Diluvi, format des de 2011, i que agarra el seu nom de la cançó homònima d’Ovidi Montllor, la segona del primer disc del cantautor alcoià ‘Un entre tants’ de 1972.

Han participat en festivals al País Valencià i als Països Catalans, han gravat discos, han fet actuacions a televisió i en molts altres escenaris, com per exemple, centres escolars.

La seua música està entre el folk i la música tradicional i es caracteritza per la fusió de diversos elements procedents d’estils com el reggae, la cúmbia o la rumba.

La seua discografia alterna gravacions de producció pròpia i de Halley Supernova. El seu primer disc, titulat Ovidenques, conté quatre cançons d’Ovidi, i molts de la resta dels seus treballs continuen tenint versions de l’artista alcoià.

Des de l’Associació Amigues i Amics de Joan Valls han volgut premiar el seu compromís amb la llengua i la cultura del País Valencià, el perfil literari dels seus treballs i el to obertament reivindicatiu i de crítica social de les cançons.

L’obsequi d’aquests premis és una escultura de l’artista alcoià Antoni Miró. L’edició d’enguany se celebrarà de forma telemàtica i es podrà accedir sol·licitant l’enllaç al correu electrònic amicsjoanvalls@gmail.com. L’acte tindrà lloc el diumenge 28 de març a les 19h.

Font: Redacció./


animalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *