foradia subscriutegrat

Sol Picó i el Certamen Coral Fira de Tots Sants premiats amb els Joan Valls

En aquesta 28a edició dels Premis Joan Valls i Jordà per l'Ús i Promoció del Català, s'ha reconegut a la música i la dansa

Sol Picó i el Certament Coral Fira de Tots Sants són els premiats a la 28a edició dels Premis Joan Valls i Jordà per l’Ús i Promoció del Català. Enguany s’ha reconegut als àmbits de la dansa i la música. L’acte públic del lliurament d’aquests premis serà el mateix dia que es done també el 39è Premi de Poesia Manuel Rodríguez Martínez Ciutat d’Alcoi a Vicent Botella, pel seu llibre ‘Girar/Caure’, el dia 25 de març a les 19:30h. Aquest esdeveniment tindrà lloc al Casal Ovidi Montllor d’Alcoi, i comptarà amb l’actuació dels cantants Sofia Moltó i Hugo Mas.

Respecte als premiats, la ballarina l’alcoiana Sol Picó, és una de les artistes que té la trajectòria més sòlida del panorama internacional, i que al llarg de la seua carrera ha aconseguit molts reconeixements per part de la crítica, d’institucions i del públic. La seua formació en dansa clàssica i espanyola la va fer a Alcoi i Alacant, on es va diplomar en 1985. La coreògrafa va completar la seua formació en dansa contemporània a Barcelona, París, i Nova York. Al llarg de la seua carrera porta a l’esquena 37 espectacles, 38 premis, entre ells, 10 premis Max de les Arts escèniques, el Premi Nacional de Dansa de la Generalitat de Catalunya, el Premi de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana, el Premi Ciutat de Barcelona de Dansa, el del Ministeri de Cultura, la Creu de Sant Jordi, o la Peladilla d’Or d’Alcoi. En total han sigut 29 anys dirigint la seua pròpia companyia i gires per 40 països. A més, Picó també dedica temps a la docència i dona cursos a la Universitat Carlos III de Madrid, a l’Acadèmia Nacional de Dansa de Roma, i en diversos Conservatoris Superiors de Dansa. Com expliquen des dels Premis Joan Valls: “Sol Picó ha utilitzat indistintament per als seus espectacles el català, l’anglés o el castellà, la política comunicativa tant de l’artista com de la companyia s’ha establert nítidament a través del mateix idioma. Sol Picó ha treballat i treballa, és i s’ha desenvolupat com el que és, una dona alcoiana que viu i treballa des de Barcelona, i que no ha renunciat a la seua llengua i els seus orígens. Així la projecció tant nacional com internacional que ha aconseguit amb el rigor i compromís de la seua activitat artística també implica d’una manera essencial la normalitat amb què ha usat i usa el català, cosa que han sabut valorar els organitzadors del Premi Joan Valls i Jordà”.

Pel que fa al Certamen Coral Fira de Tots Sants, organitzat per l’associació homònima, i que està integrada per membres del Cor de Cambra Discantus, es va crear en l’any 1981, i durant tot aquest temps s’ha consolidat com una fita anual de referència en el món coral. En 1993 es va començar a fer el format de l’actual concurs, i des de l’any 1995, l’organització del certamen encarrega una composició coral sobre un text escrit en valencià, que es converteix en la peça d’execució obligada de tots els grups participants, independentment del seu origen. Joan Jordà, Vicent Valls, Marc Granell o Manel Rodríguez-Castelló, han sigut alguns autors que han sigut versionats.

Font: Redacció./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *