foradia subscriutegrat

La Font Roja vol atallar l’accés incontrolat de vehicles

El Consell de Protecció del Parc està preparant una regulació per a limitar l’accés de vehicles particulars, especialment a l’àrea del Santuari. Aquesta restricció podria entrar en vigor abans d’estiu, i és que en els darrers mesos s’ha experimentat un increment de visitants sense precedents.

Es tracta d’un problema arrossegat des de fa anys i que aquest 2021 podria tenir solució. Desenes de vehicles accedeixen al Parc Natural de la Font Roja sense que hi haja un control de l’aforament. El resultat és que, una vegada que s’ocupen les places d’aparcament habilitades a l’àrea del santuari, nombrosos vehicles acaben estacionant als màrgens de la carretera; un fet que genera col·lapses i que compromet el protocol de seguretat del parc. Davant d’aquesta situació, tant l’Ajuntament d’Alcoi com la direcció del parc treballen en una regulació que limite l’accés de vehicles particulars. Des del consistori alcoià avancen que la limitació podria entrar en vigor abans de Setmana Santa, o si més no, per a estiu, un termini que dependrà en gran part dels avanços en la lluita contra la Covid-19.

Cal dir que ja s’està preparant el terreny per a l’aplicació d’aquesta regulació, i és que des de fa unes setmanes es pot veure instal·lada una tanca automàtica a l’altura del Poliesportiu Francisco Laporta, just en la cruïlla on la carretera es bifurca per a accedir a Sant Antoni. Malgrat que ja està col·locada, la barrera encara no es troba en funcionament, tot a l’espera de què es done llum verda al projecte. El tema es va tractar en la darrera reunió telemàtica celebrada pel consell de protecció del parc, el passat 27 de novembre.

Tal com assenyala el regidor de Transició Ecològica de l’Ajuntament d’Alcoi, Jordi Silvestre, “encara s’estan estudiant les fórmules amb els quals es procedirà a regular l’accés de vehicles”. El que pareix evident és que les limitacions no afectarien treballadors i personal tècnic del parc, bombers, residents, o persones allotjades a l’hotel i altres establiments rurals. El que es vol evitar és l’accés incontrolat de visitants, i que té especial incidència els caps de setmana i durant dies festius. Aquestes fórmules que s’estan estudiant podrien incloure un lector de matrícula per als visitants que volgueren passar a través de la barrera, mentre que el personal autoritzat podria accedir amb la introducció d’una clau d’accés o amb una simple cridada de telèfon. Una altra de les alternatives que es contempla és la prohibició explícita d’accés a vehicles particulars (excepte els autoritzats) i l’habilitació d’un servei d’autobús per a arribar fins al paratge. Però com déiem, aquestes són propostes que s’estan estudiant.

Encara que els responsables del parc barallen des de fa temps la iniciativa, la recent conjuntura provocada per la Covid-19 ha accelerat els esdeveniments. A ningú se li escapa que amb els tancaments perimetrals i amb les nombroses restriccions a peu de carrer, molta gent ha vist en l’entorn natural una via d’escapament. Soles cal veure les xifres de visitant del passat estiu: 8.628 persones visitaren el parc durant els mesos de juliol i agost; una xifra que de mitjana en altres anys sol ser de 5.560 visitants. Des del parc assenyalen que s’ha percebut una major demanda sobre les activitats de promoció, fent quatre activitats durant l’estiu (màx. 30 persones/activitat), i havent-se omplert en pocs dies totes les places oferides.

Això ha fet que en els darrers mesos fóra habitual veure en els accessos del paratge a desenes de vehicles estacionant al marge de la carretera. Jordi Tormo, president del Consell de Protecció del Parc Natural de la Font Roja, especifica algunes de les negatives conseqüències que generen aquestes visites. D’una banda la contaminació acústica i d’emissions que generen els vehicles en transitar per un espai tan fràgil com és la Font Roja, però a la vegada els problemes d’accés que els cotxes poden generar als vehicles d’emergències en cas d’haver-hi d’alguna incidència. Només cal recordar les escenes del passat mes de gener a les Serres de l’Aitana i La Carrasqueta, plenes de gent que volia xafar la neu caiguda durant el temporal Glòria. Per a evitar aquests episodis en la Font Roja es va tallar la seua carretera d’accés, una limitació que no va impedir que molts arribaren igualment al paratge.

Recents millores en el parc

En altre ordre de coses, recentment s’han dut a terme dues actuacions per a millorar les condicions del parc. D’una banda al Pla de la Mina, millorant el seu accés i la seua cartelleria, i col·locant un banc de fusta com a punt de descans i vista panoràmica del Carrascal. L’altre dels indrets condicionats és el Pou del Barber, situant al sector Oest del Parc. Es tracta d’una de les antigues neveres on s’acumulava i emmagatzemava la neu. Els treballs realitzats s’han centrat a assegurar l’estructura del pou, i també s’ha col·locat una plataforma al costat de la porta que permet veure el seu interior. A més s’han consolidat els edificis annexos, una xicoteta casa per als treballadors i el pesebre de les mules, per a museïtzar el conjunt col•locant panells informatius.

Font: Pau Sellés./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *