foradia barnasants

Ecologistes en Acció exigeix el tancament de la central nuclear de Cofrents

L'associació s'ha manifestat, aprofitant el desé aniversari de l'accident nuclear de Fukushima, davant la porta de la Delegació del Govern Valencià per tal d'exigir el tancament de la central

Amb motiu del desé aniversari de l’accident nuclear de Fukushima, en el Japó, membres d’Ecologistes en Acció del País Valencià, s’han concentrat a la porta de la Delegació del Govern Valencià per tal d’exigir el tancament de la central nuclear de Cofrents.

Les pancartes de les persones assistents tenien missatges com: “cal tancar Cofrents, ara!”, o “Viure sense nuclears. Fukushima mai més”.

Durant aquesta concentració els Ecologistes han llegit un manifest que ha recordat la gravetat d’aquest accident, i en el qual han alertat sobre les conseqüències que encara representen un problema greu per al medi ambient i la salut.

MANIFEST. CAL TANCAR COFRENTS, ARA!
Per un model energètic al servici de la vida

La catàstrofe de Fukushima, produïda l’any 2011 en un dels països del món més avançats tecnològicament, va demostrar que la indústria nuclear mentia quan afirmava que un accident greu com el de Txernòbil no podia passar en una central del “món occidental”. I no només va ocórrer, sinó que 10 anys després continua sent una greu amenaça: centenars de quilòmetres quadrats amb alts nivells de contaminació radioactiva, més d’un milió de tones d’aigua contaminada acumulada -que el govern japonés pretén abocar al mar-, impossibilitat de desmantellar el reactor durant dècades i d’extreure’n el combustible fos, etc.

El 13 de març de 2011, mentre els mitjans informatius destacaven la notícia d’eixe accident i la preocupació del govern japonés per la possible fusió del nucli d’un dels reactors, el moviment antinuclear valencià protagonitzava una nova marxa a la central de Cofrents.

Des de llavors han sigut moltes les denúncies pels incidents en el funcionament de Cofrents, pel seu disseny especialment perillós, per l’enorme consum d’aigua de qualitat del riu Xúquer (que du l’aigua que, a més de regar les hortes, bevem bona part de la població valenciana), per l’acumulació de centenars de tones de residus nuclears en la central, pels riscos naturals o provocats que podrien ocasionar un desastre, pel poc rigor del Consell de Seguretat Nuclear i la seua connivència amb Iberdrola, l’empresa propietària…

Al perill intrínsec de l’energia nuclear cal afegir l’envelliment i deteriorament d’esta central, que ja ha complit els 36 anys de funcionament, per damunt del temps per al qual va ser dissenyada. Els seus components, molts dels quals no es poden substituir, es veuen afectats per condicions molt dures de temperatura, de pressió i de radiació. Així, cada dia que la central nuclear continua en marxa augmenta la seua degradació i, per tant, la probabilitat de patir un accident greu.

No obstant això, mentre que a Alemanya estan tancant les centrals nuclears amb una mitjana de 32-33 anys d’antiguitat, Iberdrola pretén allargar el funcionament de Cofrents fins als 46 anys. El més greu és que el Consell de Seguretat Nuclear avala eixa irresponsabilitat, fins i tot ignorant la petició de les Corts Valencianes i de nombrosos ajuntaments valencians, que han demanat el tancament de la central nuclear al final de la vigència de l’autorització, el pròxim dia 20 de març.

Les centrals nuclears i Iberdrola representen el vell model que cal superar. Un model basat en una energia bruta, perillosa, cara, centralitzada i injusta, que forma part d’un model econòmic productivista i consumista, organitzat per a l’enriquiment d’una elit i no per a la satisfacció de les necessitats humanes.

Mantenir en funcionament Cofrents -les centrals nuclears en general- no només és una amenaça per a la nostra seguretat i per a les futures generacions, sinó que també és un obstacle a la transició energètica cap a un sistema basat en les energies netes i renovables, l’eficiència i l’estalvi; transició que és necessària per a fer front al canvi climàtic i per a augmentar la nostra sobirania energètica.

La decisió està en mans del Govern espanyol que ha d’elegir entre afavorir els interessos de les grans multinacionals energètiques (en este cas, Iberdrola) o defensar la salut, la seguretat i el benestar del conjunt de la població.

Avancem ja cap a un model energètic al servici de la vida i no del consumisme.

Tanquem Cofrents, ara!

Font: Redacció./

bombersvalencia


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *