foradia subscriutegrat

Un poc de solidaritat amb Madrid

Pixant fora de lloc, columna per Àlex Agulló

Xe, no sigueu així! Un poc de solidaritat amb Madrid, que la necessita. I no ho dic per tenir família allà.

Valoreu si tinc o no tinc raó: Madrid paga a l’estat en impostos uns 16.000 milions d’euros més dels que rep. Més que ningú. Pràcticament el doble que Catalunya. Una injustícia d’eixe calibre no es pot permetre, així que m’he posat a la feina per enllestir propostes que ajuden a reconduir aquesta situació.

Sense reflexionar massa em venen al cap algunes propostes pal·liatives:

 • 1. Potenciar i facilitar més les comunicacions de Madrid amb la resta de l’estat espanyol i a l’estranger.
 • 2. Concentrar tota mena de recursos i institucions allà : culturals, econòmics, polítics, judicials…
 • 3. Proposar incentius fiscals per facilitar la concentració d’empreses, nacionals i transnacionals.

Segurament amb aquestes tres mesures, i alguna més si calguera, aconseguiríem que la recaptació d’impostos a Madrid s’incrementara i que la resta de l’estat espanyol, no se n’aprofitaren tant d’eixos més de 16.000 milions d’euros.

Una bescollada informativa, d’una de les moltes persones que m’assessoren, em torna a la realitat: Però quines badomies estàs proposant? Es nota que estàs perdent l’oremus a la carrera! Si tot això que tu apuntes, les tres mesures, ja s’estan aplicant i moltes des de fa la intemerata.

On creus que està el quilòmetre 0 de les carreteres de l’estat espanyol? Primer es va fer l’estructura radial, de Madrid cap a qualsevol altre lloc i després van anar modernitzant-se  altres carreteres. I si fas una ullada més recent, la modernització del tren i de les seues infraestructures ha consolidat encara més eixa situació. De tal manera que, a hores d’ara, a l’estat espanyol hi ha tres categories de persones:

 • De primera categoria: Aquelles persones residents a Madrid que poden pagar-se el bitllet per anar a qualsevol lloc de l’estat espanyol i tornar a casa el mateix dia amb trens moderns. 
 • De segona categoria: Les persones que poden anar a Madrid i tornar a sa casa el mateix  dia amb els mateixos trens. També han de pagar el que toque.
 • De tercera categoria (per exemple la majoria de persones que vivim a les comarques centrals) que tenim unes comunicacions ferroviàries que fan plorar les pedres.

Respecte al que, amb tota la bona voluntat del món, proposava en el segon punt, m’amolla una barbaritat per fer-me reflexionar: Si encara incrementes les concentracions de tota mena a Madrid, en quatre dies Albacete passarà a ser un barri de les afores i Els pobles del País Valencià, part de les rodalies de la capital. Vist així, i si bé ho mires, aquesta situació de ser  Madrid, podria aportar un avantatge afegit:  La gent ilicitana, ja no caldria que pensara en cap segrestament de La Dama d’Elx. Doncs la localitat de les palmeres ja formaria part del “gran Madrid”.

Al remat, jo que volia demanar-li a la gent del nostre País que tinguera unes mires més altruistes i no anara amb tiquis-miquis com que estem a la cua en el finançament per habitant de tot l’estat espanyol; situació de la qual se’n deriven menudències com que la despesa per càpita que realitza l’Administració Central, en agricultura, ramaderia i pesca, és del 29% (essent 100 el màxim), o del 69,2% en serveis socials, o poc més del 80% en prestacions econòmiques, en sanitat, en educació, en justícia… sempre per sota de la mitjana. No res comparat amb la marginada Madrid.

I respecte de la meua tercera proposta no em dius res? Li pregunte. Em posa cara de pomes agres i simplement em diu que millor si ho deixem córrer, que no vol rosegar-se més la boina, però que si jo encara no en tinc prou i vull fer-me una idea de per on van les coses, que teclege a algun buscador: 

Ford España – Alcobendas 28109 (Madrid), C/ Calendula 13 i després parlem. Que hi ha per alabar a déu que no és pecat!

Ja, amb el pulmó agre, al comprovar que una part d’eixos 16.000 milions els paga la multinacional que fabrica el cotxes a Almussafes, em ve al cap la darrera proposta: 

Una mena de “brexit” a la inversa… Siguem solidàries de debò i plantegem-nos seriosament la possibilitat d’expulsar, de fer fora de l’estat espanyol, eixe Madrid o concedir-los la independència directament.

On hi ha que signar?  

Font: Àlex Agulló./


Una resposta de Un poc de solidaritat amb Madrid

 1. Arbre Agulló i Guerra ha dit:

  Ayuso diu: “Madrid es España, España es Madrid”. Clar i ras, tot és Madrid, i la resta que ens donin pel sac.
  Sigam constructitus, després de la ironia propostes. Cal construir la República federal o confederal de Iberia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *