foradia elgrat

El Dia Internacional de la Dansa més necessari que mai

La directora del Conservatori Elemental de Dansa d’Alcoi, Carmina Doménech, ens ha estat contant quin és l'estat de la dansa actualment i en general de les arts escèniques

La Cultura és un sector que sempre ha patit molt, i concretament la dansa és una de les disciplines que més sofreixen la poca inversió en cultura que es fa en Espanya. La situació que ens està deixant la Covid-19 ha agreujat aquests problemes, però des del Conservatori Elemental de Dansa d’Alcoi continuen lluitant per tal de reivindicar el lloc que aquesta disciplina mereix. El dia 29 d’abril se celebra en tot el món el Dia Internacional de la Dansa, i per tal de saber més sobre aquest art, sobre el seu estat, i sobre que es farà per tal de commemorar-ho, hem estat parlant amb la directora del centre alcoià, Carmina Doménech.

En l’última setmana de març el conservatori va rebre en la seua Setmana Cultural a la professora d’Escola Bolera, Letícia Castro. Any rere any se celebra aquesta setmana, que segons explica la seua directora: “És molt enriquidor. Concretament enguany la professora que ha vingut tenia molt bon currículum, ha sigut una passada. Ens ha transmés una energia molt bona, i a més, ens ha donat molta rigorositat i disciplina”.

I és que la dansa és això, disciplina i esforç, i més encara, quan no hi ha els mitjans suficients per a poder dedicar-se a ella. En tota la Comunitat Valenciana, sols hi ha 5 conservatoris professionals de dansa, mentre que de música, es vol fer un per comarca. Dins d’aquesta qüestió Doménech comenta que: “És cert que la música és un referent en la Comunitat Valenciana, però la dansa també ho ha de ser, i en canvi, per a poder estudiar-la no hi ha quasi possibilitats, has d’anar a un centre privat, perquè els estudis públics estan limitats”, i assenyala que: “En molts llocs hi ha una orquestra o una banda important, però no hi ha una companyia de dansa. En Alcoi ho vam intentar, però era insostenible”. Però, la directora del conservatori no veu que siga un problema sols de la Dansa, sinó del foment de la cultura: “En Espanya no està la cultura igual de considerada que en altres països d’Europa, en els quals hi ha teatres, i moltíssimes més companyies de Dansa. Ací no s’ha fet mai, no hi ha tradició, ni crec que hi haja mai, això significa invertir diners”.

No fomentar la dansa, implica que molt poca gent es puga dedicar professionalment a ella, i per això aquell que vol viure del ball necessita un suport més gran del seu voltant: “Per a dedicar-te a la dansa necessites una família que el done suport, perquè si dubta, o tu dubtes, al final ho deixes”.

Ara, pareix que gràcies al programa de televisió ‘Prodigios’ de TVE s’està donant més visibilitat a la dansa acadèmica entre els més menuts i menudes: “Està fomentant les arts escèniques en general, és possible que a la música no li faça tanta falta, encara que és imprescindible, nosaltres ballem amb música. Però, concretament per a la dansa, està fent un treball importantíssim”.

Des del Conservatori Elemental d’Alcoi també volen fer la seua aportació per a fomentar la dansa, per aquest motiu, i des del 2015, celebren juntament amb altres Conservatoris de la Comunitat una Gala especial del Dia de la Dansa. Aquesta iniciativa va ser idea de l’anterior directora del centre, Mari Francis Richart, i fins ara, menys en 2020, s’ha organitzat i s’ha comptat amb la presència dels conservatoris elementals de Benidorm, i Sant Vicent, i amb els professionals d’Alacant i Novelda, i des de l’última edició, amb el de València. Enguany, en aquesta gala participaran sols els conservatoris professionals. Aquesta Gala, segons argumenta Carmina Doménech és una bona ocasió perquè l’alumnat actue: “Quan més ballen en un escenari millor, perquè és enriquidor i motivador. El ballarí el que vol és ballar, ja siga en un escenari o al carrer”. Aquesta gala està preparada per a complir amb totes les mesures de seguretat, com l’aforament als vestuaris, als escenaris i entre el públic.

Aquesta és possible que siga una gala més necessària que altres anys, ja que s’ha de reivindicar com està sofrint el sector, i com s’ha adaptat a la pandèmia que els ha deixat sense poder ballar. Al conservatori alcoià, han viscut aquest curs amb mascareta, passant fred a les aules als mesos d’hivern, i inclús adaptant els exercicis per a poder complir les mesures de distància de seguretat: “Tenim moltíssim control, una seguretat màxima, i el professorat ens hem entregat al màxim”, afegeix la directora i professora.

Pel seu esforç, i perquè els ballarins i ballarines tornen a l’escenari amb més força que mai: Llarga vida al món de la Dansa!

Font: Belén Rivas./


barnasants

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *