foradia subscriutegrat

Finalitza el II Curs de construcció amb pedra seca

Aquest curset ha estat organitzat per la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta (MACMA) i per la Xarxa Jove Marina Alta

En l’any 2018 va ser declarada ‘Patrimoni Immaterial de la Humanitat’ per la UNESCO la tècnica de construcció de pedra seca. Aprofitant aquest fet, des de la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta, juntament amb la Xarxa Jove Marina Alta, es va veure el moment oportú per establir un marc de debat per generar un brou de cultura per bastir una nova forma de futur.

Des de les dos institucions volien protegir eixe patrimoni, i dotar-lo d’utilitat i de futur. Primer es van fer unes jornades de reflexió tècniques que es van dur a terme a Xaló, en octubre de 2019, on van participar professionals picapedrers, margenadors, i personal tècnic de patrimoni. Durant aquesta primera jornada es va debatre sobre la necessitat de buscar una fórmula professional sostenible d’una forma de vida, la tradicional, la pròpia dels pobles de la Marina Alta, amb ramaderia que equilibra i controla la xara i les sendes, agricultura que llaura i manté el territori, professionals que puguen ensenyar l’ofici per rehabilitar el patrimoni de pedra seca i en definitiva parlar de trobar un model econòmic sostenible per a eixe tipus de vida que permet i garanteix el manteniment, protecció i restauració del paisatge cultural.

Tot això va parlar-se en l’edició de 2019 de la Fira Comarcal que la MACMA organitza des de l’any 2014, i on tingué lloc una sèrie de comunicacions sobre la tècnica de pedra seca. D’eixa forma va aparèixer en 2020 el I Curs de construcció de pedra seca a la Marina Alta, i ara, en 2021, ha finalitzat ja la segona edició, que va dur-se a terme a Calp, Orba i Castell de Castells.

El dia 17 d’abril va iniciar-se el curs de la Casa de Cultura de Calp, amb la part teòrica amb la qual l’alumnat va aprendre les diferents opcions de treball que ofereix aquesta tècnica. Amb el professorat especialitzat van passar a la part pràctica del curs, en la qual van aprendre la tècnica de construcció en murs de doble cara a la zona de les Salines de Calp.

En el cap de setmana de l’1 i 2 de maig, el curs va realitzar-se a Orba, a la zona de la ruta senderista al Castellet d’Orba, i ací, l’alumnat va aprendre la construcció en marges de pedra seca.

Finalment, en Castell de Castells, els dies 8 i 9 de maig, en la senda que uneix Castell de Castells amb el Santuari del Pla de Petracos, van pavimentar una senda centenària amb pedra en sec.

Per als organitzadors d’aquest curs, la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta i la Xarxa Jove Marina Alta, en aquest taller conflueixen molts valors transversals, com la reivindicació del nostre patrimoni i la dinamització formativa i professionals de les generacions joves mitjançant la cultura.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *