foradia subscriutegrat

“Desde el silencio” a l’UNESCO

Des del Silenci és un documental sobre l'Exili Republicà Espanyol en el Nord d'Àfrica. Narra, en boca dels fills i els mateixos protagonistes les vicissituds que van passar aquells republicans que, en perdre's la guerra civil, van haver de partir cap a l'exili en paisss com el Marroc, Algèria i Tunísia. Sabrem com es va desenvolupar la seua vida en una terra i cultura noves, i com es van veure de nou forçats a partir de nou amb l'arribada dels processos d'independència en Àfrica.

Comença el dijous 8 i fins al 22 de Maig un cicle pel reconeixement de la memòria històrica al voltant de les nostres terres, un repàs amb documentals, cinema, xerrades, col·loquis, rutes, exposicions. La revisió de les moltes famílies que van ser sotmeses al genocidi franquista i després a la postguerra, durant molts anys, i encara no s’ha fet res per resoldre aquests fets, d’una societat que s’afirma democràtica.

Al llarg de tot aquest cicle tindrem l’exposició “El final de la guerra civil a Alacant REPRESSIÓ I EXILI” de la Universitat d’Alacant, Museu Universitat d’Alacant, Arxiu de la Democràcia i la col·laboració de la Comissió Cívica d’Alacant per a la recuperació de la memòria històrica.

 “Las voces y las imágenes del pasado se unen con las del presente para impedir el olvido. Pero estas voces e imágenes también sirven para recordar la cobardía de los que nada hicieron cuando se cometieron crímenes atroces, los que permitieron la impunidad de los culpables y los que, ahora, continúan indiferentes ante el desamparo de las víctimas”(Baltasar Garzón). 

des de el silenci

Dijous 8 de maig a les 20h. Projecció del documental

Desde el silencio (Exili Republicà al Nord d’Àfrica).

Es tracta d’un documental que narra la història d’aquells republicans que embarcaren des d’Alacant, Cartagena i altres ports mediterranis en direcció cap al Marroc, Tunísia o Algèria als darrers dies de la fi de la guerra. Està protagonitzat pels supervivents que embarcaren i visqueren l’exili al nord d’Àfrica. Des d’Alacant l’últim vaixell que sortí fou l’Stanbrook i amb ell molts alcoians i alcoianes que deixaren la seua terra per fugir de la repressió franquista. Amb aquesta projecció volem recordar a tots aquells que patiren l’exili republicà.

Divendres 9 de maig a les 19’30h.

Xerrada/Col·loqui al voltant del tema del documental amb la presència de:

  • Sonia Subirats Silvestre de l’Associació de fills i nets de l’Exili Republicà i productora del documental.
  • Rafa Arnal de la Comissió Operació Stanbrook que organitza per a finals de maig un viatge commemoratiu d’aquest fet històric d’Alacant cap a Orà.
  • Antonio Castelló Candela, bibliòfil, investigador i escriptor alcoià, va nàixer a l’Orà i fou durant la seua infantesa testimoni de la vida dels republicans alcoians allí exiliats.

 Dimecres 14 de maig a les 20h.

Projecció de la pel·lícula “La maleta mexicana” de Trisha Ziff.

A la Ciutat de Mèxic es troben a l’any 2007 dintre d’un armari tres caixes que contenen més de 4.500 negatius de fotografies de tres grans fotògrafs antifeixistes que visqueren en directe la primera línia de batalla de la guerra espanyola: Robert Capa, David “Chim” Seymour i Gerda Taro. Narra l’exili republicà a França. Molts es traslladaren a Mèxic que fou l’únic país que honrà i ajudà a la República Espanyola mentre que altres països europeus ens donaren l’esquena. Es tracta d’un pel·lícula que analitza el poder de la memòria i es pregunta on viuen els nostres records? i qui decideix sobre la nostra història?

Diumenge 18 de maig:

Ruta guiada “Guerra i Revolució a Alcoi. Els llocs de la memòria”

per Àngel Beneito i Paco Blay.

Gaudirem d’una visita guiada per la ciutat on aquests dos grans historiadors i estudiosos d’aquells moments històrics de l’Alcoi de la guerra, ens parlaran dels espais i dels escenaris que tingueren lloc durant aquell període en la nostra ciutat. El punt de partida serà a les 10h al que fou l’Hospital Suec-Noruec (actual Escola Industrial) al passeig Ovidi Montllor. Des d’aquest punt recorrerem els diferents escenaris d’interès de l’Alcoi en guerra i finalitzarem cap a les 13h. al Refugi de Cervantes. Després de la ruta guiada farem un dinar republicà. El preu del cobert serà de 15€ i caldrà fer la reserva al telèfon 616138112 (Sergi) abans del dia 15 de maig.

Dijous 22 de maig a les 20h. “Les dones de la República”

Projecció de documentals sobre la vida i les experiències de les republicanes de diferents ideologies durant la guerra i posterior repressió franquista. “Rescatadas del olvido” i “De toda la vida” en una es narra la vida de dones militants del PCE i en l’altra de dones anarquistes.

Posterior col·loqui amb l’assistència de les dones de la Comissió Cívica per la memòria històrica de l’Alcoià-Comtat.

Els Centres Associats UNESCO (IES Andreu Sempere i IES Pare Vitòria) veuran la UNITAT DIDÀCTICA “REPRESSIÓ I FRANQUISME” de mans dels docents que la van elaborar.

Font: Redacció, lesmuntanyes.com


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *